Spørgsmål og svar - Klubskifteregler i børnefodbold
Dette er IKKE en gældende FAQ for de nuværende klubskifteregler. Denne FAQ vedrører udelukkende forslaget om nye klubskifteregler, som DBU i øjeblikket arbejder på.
Definitioner
Overførsel af spillerens spillercertifikat fra en klub til en anden. Her arbejdes med to kategorier:
- Push - Eksternt påvirket klubskifte (potentielt problematiske klubskifter) er dér, hvor eksterne faktorer påvirker beslutningen om et klubskifte. Det kan være dårlige forhold eller trivsel i nuværende klub, utilstrækkelige trænings- eller kamptilbud i nuværende klub eller rekrutteringsforsøg fra andre klubber. Altså, hvor spilleren skubbes i retning af et nyt miljø.
- Pull - Individuelt motiveret klubskifte (per definition uproblematiske klubskifter) er dér, hvor ønsket om miljøskifte udelukkende kommer fra spilleren selv eller dennes forældre, uden at være foranlediget af eksisterende klubs utilstrækkeligheder eller en målrettet rekrutteringsindsats. Det er udelukkende spillerens egen lyst til at skifte miljø, som er drivkraften i klubskiftet - spilleren trækkes mod et klubskifte. Det er per definition uproblematisk.
Alle former for tiltag, der har til hensigt at muliggøre et fremtidigt klubskifte for en eller flere spillere. Det kan være tilbud om ekstratræning, træningsforløb, prøvetræning, deltagelse i kampe/stævner mv., som tilbydes særligt udvalgte spillere. Desuden menes enhver form for henvendelse/kontakt direkte eller indirekte til spillere og/eller disses forældre med henblik på det samme (se definition nedenfor).
Åbne træninger, som er frit tilgængeligt for alle interesserede (f.eks. hele årgange i en samarbejdsklub) eller tilgængeligt for køb på hjemmeside.
Observation af spilleren i træning og kamp. Det kan både være internt i klubben og eksternt i andre klubber. Scouting i sig selv er en passiv handling, der kun har til formål at se spilleren, og ikke at tale med hverken spilleren, træneren, klubben eller forældrene.
Enhver form for kommunikation, som har til formål at muliggøre et potentielt kommende klubskifte. Det være sig fra klub til spiller/forælder eller den anden vej.
Generelt om klubskifteregler
Da man vedtog børnestrategien, vedtog man også, at man ville justere klubskiftereglerne med udgangspunkt i DBU’s Børnesyn.
Om året er der ca. 7.500 klubskifter i dansk børnefodbold, og heriblandt opleves tiltagende problemer med for tidlig rekruttering af for mange børnespillere. Med de nye regler kan man få et indblik i, hvor mange af klubskifterne, som rent faktisk er uhensigtsmæssige for børnene.
De nye klubskifteregler har først og fremmest til formål at passe på børnene, desuden skal de nye klubskifteregler passe på miljøerne ude i klubberne.
Først og fremmest børnene, men i sidste ende alle.
Man ved, at en tidlig rekruttering af spillere kan være vanskeligt, og at så længe børnene trives i deres nærmiljø, er det bedst at vente med klubskifterne. Hvis klubber alligevel ønsker at rekruttere, så er børnene med de nye klubskifteregler bedre sikret, at skiftet kommer til at passe dem. Jo flere børn, der trives i klubberne, jo flere børn har lyst til at spille fodbold.
Klubbernes rolle
Hvis man ikke rekrutterer, er den eneste forskel fra før, at der skal udpeges en klubskifteansvarlig, som er kontaktperson og at der skal svares på få spørgsmål, når et spillercertifikat overføres.
Hvis man som klub rekrutterer spillere i årgangene U10-U12 skal den klubskifteansvarlige herudover sørge for, at alle i klubben kender reglerne og følger dem.
En klubskifteansvarlig er alene en kontaktperson i de klubber, som ikke aktivt rekrutterer. I klubber med rekruttering, skal personen tillige sikre, at alle i klubben kender reglerne og følger dem.
En klubskifteansvarlig er kontaktperson og skal i klubber, der rekrutterer at sørge for, at alle kender reglerne for rekruttering af børnespillere. Der sker som sådan ikke noget, hvis vedkommende ikke lever op til at udbrede kendskabet til klubskiftereglerne. Dog hvis der rekrutteres spillere på en måde, som går imod reglerne, holdes klubben ansvarlig for det, hvis det indsendes til disciplinærinstansen.
Det kræver ikke flere IT-kundskaber end at kunne flytte et spillercertifikat end at svare på en mail.
Enhver tillidsperson i klubben. Typisk kunne det være en børneformand, en formand eller en kampfordeler.
Ja.
Man vil undgå unødige henvendelser til mere eller mindre tilfældige personer i klubben og sikre, at information om klubskifter lander hos den samme person.
Nej. Vedkommende er blot kontaktperson, så i fraværet af vedkommende kan henvendelser evt. rettes et andet sted.
Ja. Det kan enhver, som klubben har givet tilladelse til.
Nej. En klubskifteansvarlig er kontaktperson og skal i den sammenhæng sikre involvering af de relevante personer i klubben.
At være klubbens kontaktperson og dermed sikre involvering af de relevante personer i klubben.
Klubskifte i praksis
Ligesom i dag, men den anmodende klub skal svare på ganske få spørgsmål om årsagen til anmodningen. Den afgivende klub skal tilsvarende svare på ganske få spørgsmål. Sidst men ikke mindst skal spilleren/forældrene godkende overførslen af spillercertifikatet og svare på et par spørgsmål om årsagen.
Det samme som i dag, bortset fra, at vi giver spilleren selv ret til at godkende/afvise.
Ja, vi vil gerne sikre os data på de mange klubskifter, men det tager under et minut at svare.
Hvis spilleren ikke godkender, bliver certifikatet i nuværende klub. Dette for at undgå overførsel af forkerte certifikater.
Hvis afgivende klub ikke godkender, er dette fordi spilleren skylder kontingent, hvilket er den eneste lovlige grund til at afvise. Så snart det forhold er bragt i orden, skal der oprettes en ny anmodning, som nu skal godkendes.
I sidste ende kan lokalunionen sanktionere overførslen, hvis nogen uretmæssigt modarbejder. Ellers er det helt som i dag.
Der bruges ikke mange flere ressourcer på klubskifter med de nye regler. I praksis for klubberne er det kun udpegelsen af en klubskifteansvarlig og et ekstra minut, når der overføres et spillercertifikat.
Til gengæld er børnene bedre beskyttet ved rekrutteringen, som foregår ned til U10, man kan få indsigt i klubskifternes generelle karakter, og så skal de nye regler også bidrage til en ekstra refleksion, inden et klubskifte gennemføres.
Godkende overførslen af certifikatet og svare på få spørgsmål om klubskiftet.
Anmode om spillercertifikatet og svare på få spørgsmål.
Hvis der ud over klubskiftet er tale om rekruttering af en spiller i U10-U12, skal klubben tilbyde spilleren træning og kamp med bedste gruppe i egen årgang frem til overgangen til U15 (for futurespillere kan kamp dog være i aldersgruppen under).
Godkende overførslen af certifikatet og svare på få spørgsmål om klubskiftet.
Det har DBU og lokalunionerne.
Data
Sikre viden til fremtidig brug. På nuværende tidspunkt ved man ikke om der er mange flere eller færre uhensigtsmæssige klubskifter end estimeret.
I udgangspunktet ikke. Hvis en klub pludselig akkumulerer mange sager, som er flaget som problematiske, kan det i første omgang afstedkomme en dialog med pågældende klub. Tanken med dataindsamling er at få generel indsigt og ikke at komme efter enkelte klubber.
DBU Analyse.
Regler for rekruttering
Der foregår rekruttering i dag i børnefodbolden, og for nogle få børn er det det rette at skifte miljø i den alder. Den klare anbefaling er generelt at vente til spilleren overgår til ungdomsfodbold fra U13. Hvis der rekrutteres før, sikrer man nu med de nye klubskifteregler, at der er taget højde for spillerens udvikling ved at klubben forpligter sig indtil U15.
Nej, det er alene klubben, der forpligter sig. Barnet kan til enhver tid skifte klub.
For at sikre, at den pågældende klub har gjort sit forarbejde godt nok, inden et klubskifte – alternativt kan klubben vente med at rekruttere spilleren, til de har gjort det eller spilleren overgår til U13.
Der er kun tale om en forpligtigelse, når der rekrutteres i årgangene U10-U12.
Så kan der indledes en disciplinærsag imod den pågældende klub.
I den alder bevæger børnene sig fra indskolingen til mellemtrinnet, hvor deres selvstændighed øges. I deres kognitive udvikling begynder de her at kunne se sig selv i forhold til andre og bliver mere bevidste om deres udvikling.
Nej. Hvis klubber rekrutterer og ikke lever op til forpligtigelserne for de rekrutterede spillere, kan der indsendes en sag til disciplinærinstansen.
Når man scouter, er man kun på observation og indleder ikke dialog med henblik på klubskifte. Jo bedre kendskab en potentielt rekrutterende klub har til en potentielt kommende spiller, desto større er sandsynligheden for et succesfuldt klubskifte.
Alle parter kan melde sager til disciplinærinstansen sammen med en beskrivelse af det, der er sket, som ikke er lovligt.