Elitespillere har fået nyt samtaleemne
Der er mere fokus på uddannelse, når elitefodboldspillerne har fri fra træningsbanen. Det bekræfter Spillerforeningen og interessen for DBU’s T-trænerkursus, som i disse dage afvikles for 20. gang.
32 nuværende og tidligere elitefodboldspillere er i december samlet hos DBU Jylland til træneruddannelse. Generelt er der større fokus på uddannelse hos aktive fodboldspillere.
- Vi taler generelt mere om uddannelse i forbindelse med, at der er et stigende fokus på uddannelse fra vores fagforening. Det gælder om at holde hjernen i form. Det giver også bedre præstationer på banen, fortæller Jesper Lange, AGF-spiller og deltager på T-træneruddannelsen.
Spillerforeningen bekræfter tendensen
Hos Spillerforeningen mærker de tendensen og beretter, at de oplever flere spørgsmål fra spillerne vedrørende uddannelse.
- Når vi er ude i fodboldklubberne, er der langt flere spillere, som ønsker råd omkring uddannelse, ligesom der er større efterspørgsel på vores online uddannelser, og vi har lige nu flere aktive elitespillere i gang med en uddannelse end tidligere, fortæller Rasmus N. Haagensen, direktør 4player, Spillerforeningen.
Aktive fodboldspillere kan blandt andet deltage på forskellige uddannelser som e-læring i forbindelse med projektet Study4Player.
Afklaring afløser identitetskrise
Ifølge Peter Rudbæk, DBU’s chef for træneruddannelse, er det vigtigt, at fodboldspillerne begynder at tænke uddannelse, mens de stadig er aktive som fodboldspillere. Uanset om det er træneruddannelse eller anden uddannelse.
- Mange spillere oplever en identitetskrise, når deres aktive karriere rinder ud, og de ikke længere kan svare ’professionel fodboldspiller’, når de bliver mødt med spørgsmålet om, hvad de beskæftiger sig med. Det er derfor vigtigt, at de allerede på forhånd har gjort sig klart, hvad de vil efter fodbolden – om de ønsker at blive i sporten som trænere, eller om de vil skifte branche, forklarer Peter Rudbæk.
11 af de 32 kursusdeltagere på DBU’s T-trænerkursus er aktive spillere – heriblandt Jesper Lange (AGF), Christopher Poulsen (Viborg FF), Danny Olsen (AGF), Hans Henrik Andreasen (Esbjerg fB) og Hjalte Nørregaard (Vensyssel FF). Se alle 32 kursister.
Bedre holdkammerat af uddannelse
Ud over halvliggende vristspark og kampanalyse taler spillerne blandt andet om ledelse, etik, moral, konfliktløsning og kommunikation på T-træneruddannelsen.
- Uddannelsen gør, at jeg får mulighed for at se tingene fra et andet perspektiv, forstå mine holdkammerater og bidrage med mere til holdet. Det giver flere redskaber til min aktive karriere, og så er det interessant lige at snuse lidt til trænergerningen, fortæller Jesper Lange, som ved siden af sin aktive karriere har læst til lærer. AGF-spilleren måtte dog sætte uddannelsestankerne midlertidigt i bero, da det ikke var muligt at kombinere fuldtidsstudiets daværende rammer med en professionel karriere.
455 nuværende og tidligere aktive fodboldspillere har gennemført DBU’s T-trænerkursus på de 19. afviklinger, som har været afviklet fra 2003 til 2014.
Om T-træneruddannelsen |
DBU T-træner uddannelse tilbydes nuværende eller tidligere aktive spillere med erfaring fra Superligaen, 1. division, 3F Ligaen, landhold eller udenlandske hold på højeste niveau. Du skal have spillet minimum 50 kampe på disser niveauer. Uddannelsen afvikles over en periode på syv dage svarende til 70 timer. |