Fodboldspillere får global undervisning

De første elever er startet i DBU’s Global Football Classroom – den første af sin slags og en ny højteknologisk mulighed for de fodboldspillere, der enten flytter tidligt til en udenlandsk klub eller har svært ved at passe en normal skoleklasse.



U17-landsholdspiller Mathias Bonde har fuld fokus på både fodbold og uddannelse og er en af de første elever i DBU's Global Football Classroom. Foto: www.fodboldbilleder.dk.


De talentfulde fodboldspillere kommer i dag tidligere på Superligaens førstehold og på kontrakt med en udenlandsk klub.

Rigtig godt for talentudviklingen i dansk fodbold, men udfordrende, når det gælder om at gennemføre en ungdomsuddannelse.

DBU arbejder med en målsætning, der er det samme som regeringens – nemlig at 95 procent af en årgang skal gennemføre en ungdomsuddannelse.

Derfor valgte DBU sammen med eliteklubberne og VUC Storstrøm at lancere et helt nyt højteknologisk tilbud ved uddannelsesstart i 2014. Global Football Classroom er et unikt virtuelt klasseværelse, der samler eleverne uanset placering, og gør det dermed nemmere end nogensinde at tage en uddannelse som elitespiller – uanset om du spiller i Danmark, i udlandet eller er på træningslejr.

Se video om det nye tilbud her

Det nye DBU-tilbud det første af sin slags og er i høj grad tilpasset spilleren selv.

”Jeg valgte GFC, fordi jeg så det som en god mulighed for, at få sig en uddannelse, hvis nu noget skulle gå galt med min fodbold. Samtidig også for at beskæftige mig med noget andet end kun fodbold, som jeg kun ser som en rigtig god ide,” lyder det fra 16-årige Mathias Bonde, der til dagligt spiller i hollandske PSV Eindhoven og er en af de første elever i klassen.

”Personligt har jeg ikke følelsen af, at det er det samme, som at gå i en klasse, hvor du møder ind hver dag kl 8, men dog synes jeg stadig, det er hyggeligt at møde ind hver anden tirsdag og få snakket lidt skole med nogle andre. Indtil videre er jeg glad for den ´klasse´ jeg er kommet i, hvor alle er rigtig flinke og imødekommende.”

Den unge dansker skiftede i sommeren 2014 fra AGF til PSV Eindhoven – et skifte, der ofte får de unge spillere til at droppe ud af skolen i Danmark og dermed ikke få færdiggjort den nødvendige uddannelse.

Nemmere at planlægge fodbold og uddannelse

Global Football Classroom er lavet sammen med de danske eliteklubber, der efterspurgte en mulighed for i mere fleksible rammer til at kunne tage nogle enkelte fag, der på sigt udgør en studentereksamen eller supplere, hvis spilleren allerede har nogle fag i forvejen.

For tid er afgørende, når man er en ung professionel fodboldspiller, der skal have hverdagen til at hænge sammen.

”Jeg har helt klart skulle planlægge min dag noget mere efter mit skifte til PSV. Eftersom min dagligdag står på mere fodbold, end det den gjorde hjemme i AGF, betyder det for mig, at jeg skal være god til at få planlagt, hvornår jeg skal lave lektier. Jeg kan sidde og lave lektier om aften hjemme på værelset, men også finde på at lave dem ude i klubben, hvis jeg lige har lidt tid til det. Det kræver dog en del disciplin.” 

Klassen startede i august 2014, og kører som HF-enkeltfag. Og hvis man spørger Mathias, har den nye mulighed givet overskud på begge fronter.

”Du får både mere tid til, at lave dine lektier uden at det går udover din træning i hverdagen, samt fritid uden for (i mit tilfælde) fodbolden. Ingen tvivl om, at jeg er glad for det valg jeg har taget, og ja - kan kun anbefale det, hvis man har svært ved at få det hele til at fungere sammen. ”

Næste opstart er 23. januar 2015 og tilmelding er nu åben. Global Football Classroom er åben både for fodboldspillere, men også atleter fra andre idrætsgrene.

Er du interesseret i at høre mere? – så se her!

Hør hvad andre elever siger om Global Football Classroom

Se mere:

Se tema om fodbold & uddannelse her

Log ind