Fodbold skal sparke kræft ud af banen
FC Prostata Community er navnet på et nyt forskningsforløb, der lanceres i disse dage. Mænd med prostatakræft er patientgruppen – fodbold er en del af behandlingsforløbet.
Det er tidligere slået fast, at fodbold har en positiv effekt på forskellige sygdomme. Foto: Fodboldbilleder.dk
Fodbold er den sundeste sportsgren af dem alle. Fortællingen er hverken ny eller innovativ. Men at fodbold nu skal tilbydes som et supplement til behandlingen af den mest hyppige form for kræft hos mænd er ikke set før.
Det er danske forskere fra Universitetshospitalernes Center for Sundhedsfaglig Forskning, Rigshospitalet, som i samarbejde med Frederiksberg Hospital, Herlev Hospital og Aarhus Universitetshospital, med udgangspunkt i et tidligere pilotprojekt med samme patientgruppe nu vil se på virkningen af fodboldtræning for mænd med prostatakræft. Projektet udføres i samarbejde med TrygFonden og lokale fodboldklubber under DBU.
I spidsen for pilotprojektet FC Prostata stod forskere fra Rigshospitalet og Center for Holdspil og Sundhed ved Københavns Universitet, heriblandt Peter Krustrup, der sidste år modtog DBU´s En Del af Noget Større-pris for sit arbejde for at påvise hvordan fodbold kan bidrage til et sundere samfund.
”Gennem de seneste 6 år har vi undersøgt fodbold som behandling, og resultaterne viser entydigt, at fodbold på småbaner er en effektiv bredspektret behandling for patienter med forhøjet blodtryk, type 2 diabetes og prostatakræft,” fortæller Peter Krustrup om FC Prostata, der ligger til grund for det nye projekt FC Prostata Community.
Stærkere knogler og muskler
Det nye forskningsforsøg strækker sig i første omgang over to og et halvt år og indebærer to grupper af mandlige prostatakræftpatienter, der fordeles efter lodtrækning – én gruppe træner motionsfodbold to gange om ugen, mens en kontrolgruppe holder sig fysisk aktiv på anden vis. Gennem fuld kropsscanning og interview undersøges det hvordan mændene i de to grupper forbedrer deres livskvalitet, muskelmasse, fedtmasse og knoglestyrke.
”Når ældre mænd med prostatakræft spiller fodbold i 45 minutter, løber de 100 gange, har hele 300 opbremsninger og skyder, afleverer og dribler 75 gange per træning, og det er det, der giver større og stærkere muskler og træner knoglerne, og så har de det samtidig både sjovt og hyggeligt,” fortæller Peter Krustrup om de positive virkninger ved fodboldtræningen.
Fodboldklubben som tilholdssted
Desuden er projektet med til at undersøge, hvordan idrætsklubben fungerer som miljø for at fremme sundheden og som katalysator for, at mændene holder fast i den fysiske aktivitet – også efter forsøget er slut.
Mændene vælger selv mellem forskellige klubber på Sjælland og i Jylland, hvor fodboldtræningen skal foregå to gange ugentligt. Trænerne i de seks klubber har fået en særlig uddannelse i DBU's faciliteter, hvor de blev præsenteret for uddybende viden om kræfttypen, specielle træningsøvelser og introduceret til den app, som deltagerne i forsøget skal bruge til at indtaste deres resultater under forsøget.
Du kan læse mere om projektet på www.fcprostata.dk.
Fleksibel fodboldtræning kan gavne flere end prostatapatienter. Læs mere om DBU´s koncept Fodbold Fitness her. Fodbold Fitness er støttet af Nordea-fonden