Kunstgræs – hot eller not?
Er det egentlig et hit med alt det kunstige græs, der de seneste år har fyldt ud mellem linjerne på fodboldbaner landet over? Vi har spurgt eksperten, forskeren og spilleren, hvad de mener.
Er kunstgræsbaner hot eller not? Foto: Fodboldbilleder.dk
Alligevel er det stive plastiskstrå, der ”såes” allermest af, når nye fodboldfaciliteter anlægges landet over. Vi har spurgt forsker Anne Mette Dahl Jensen fra Københavns Universitet om de teoretiske fordele og ulemper ved det kunstige græs.
Forskeren
”Der er helt åbenlyse fordele ved kunstgræsbanerne: de gør det muligt at spille hele året rundt, græsbanerne bliver skånet sidst på efteråret og tidligt i foråret, og så skaber kunstgræsset muligheden for at starte turneringer tidligere på året, så spillerunderne ikke bliver lige så pressede. Desuden kan kunstgræs etableres der, hvor vi ikke kan få græs til at gro – for eksempel på tage og pladser i byen,” fortæller Anne Mette Dahl Jensen, der også underviser i både kunstgræs og græs til daglig.
I forhold til ulemperne ved det limegrønne plastik er forskningen mindre fyldestgørende, men undersøgelser fra blandt andet England, Sverige og USA tyder på store forskelle i spillet på de to forskellige typer græs:
”Der er færre glidende tacklinger på kunstgræs, men til gengæld flere hurtige pasninger. Det tyder også på, at der i hvert fald i USA er rapporteret flere skader på kunstgræs – blandt andet fremkommer der syv gange flere brandsår på kunstigt græs,” fortæller forskeren.
Eksperten
Charles Maskelyne er baneansvarlig for kunstgræsbanen på Farum Park. FC Nordsjælland har som eneste stadion i den danske Superliga en bane, som er belagt med kunstigt græs. Ikke overraskende er nordsjællænderne begejstrede for det kunstige underlag:
”Der er mange fordele ved at benytte sig af det allernyeste kunstgræs. Det organiske fyld, vi har i vores bane består af kokosfibre, kork og plantefiber. Det betyder at banen er så tæt, som man kan komme på en ægte græsplæne. Vores bane skal til gengæld ikke klippes, har ikke behov for gødning eller ekstra pleje, når det fryser eller er meget vådt - banen er stort set altid klar til at brug,” fortæller Charles Maskelyne.
Spilleren
Serie2-spilleren Bo Nordström Weile fra Boldklubben Viktoria i København har delte erfaringer fra mødet med både det kunstige og det pollenfyldte græs:
”Hvis man spiller på baner et sted i københavnsområdet, kan man komme ud for nogle græsbaner i virkelig dårlig stand. Her er det helt sikkert at foretrække at spille på kunstgræs. Kunstgræs er plant, uden huller og dermed med færre muligheder for skader for ankler og knæ. Til gengæld kan man på lokalstadion forskellige steder opleve nogle helt fantastiske græsbaner,” fortæller midtbanespilleren, som dog godt ved, hvad han foretrækker under støvlerne.
”Romantisk set ville det optimale være den perfekte græsbane. Hvis det så ikke er tilfældet, er en kunstgræsbane fin at tage til takke med…” siger spilleren.
Hvad foretrækker du – almindeligt eller kunstigt græs? Fortæl om din bedste – eller værste - oplevelse med det kunstige underlag til tip@dbu.dk