Sådan anlægger du en kunstgræsbane i baghaven

Der er efterhånden næsten ingen grænser for, hvor du kan spille fodbold. Og med en kunstgræsbane er det muligt at spille hele året. Også på tidligere umulige steder. Se her, hvordan du anlægger en i din egen baghave og hvor du finder nogle af landets mest alternative kunstgræsbaner.

I Hinnerup i Østjylland finder vi en gal fodboldfamilie. Så gal, at de for to år siden anlagde en kunstgræsbane med tilskuerpladser i deres egen baghave. En beslutning, som de fleste naboer nyder godt af, og som familien aldrig har fortrudt.

”Jeg har ønsket mig sådan en bane, siden jeg var dreng. Med banen lægger vi som forældre op til, at der skal være liv og glade dage i haven. Og vi elsker, når vores drenge har én, to, tre eller flere kammerater på besøg. Uanset vind, vejr eller tid på dagen, så suser de altid lige en tur på "fodboldbanen". Og så sker det helt uden at de bliver beskidte,” fortæller Morten Bang, som sammen med sin kone er den stolte ejer af kunstgræsbanen i Hinnerup

Sammen har parret tre fodboldglade drenge, som nyder godt af den bane, der i gennemsnit har været genstand for cirka 1-1,5 times fodbold og leg per dag siden anlæggelsen i 2013. Selv når mørket eller sneen lægger sig, er det blot at tænde lyset eller skrabe den hvide forhindring til side.


”Det bedste ved at have banen er, at vi kan spille året rundt, også når det er bælgravende mørkt,” lyder det fra familiens tre drenge. FOTO: Morten Bang

Banen i Hinnerup har kostet cirka 60.000,- kroner til græs, jord, gravearbejde med mere og med en gennemsnitstid på banen på én time pr. dag, giver tre års spil en foreløbig timepris på 55,- kroner i timen.  

Alternative kunstgræsbaner
Baghavebanen i Hinnerup er ikke den eneste alternative kunstgræsbane, vi finder i Danmark. Du kan blandt andet finde én på et supermarkedstag i Valby og på niende etage på et kollegium i Aalborg.



Vi finder måske én af Danmarks flotteste udsigter fra denne fodboldbane på niende etage på Fjordblink 40 i Aalborg. FOTO: WGS – Wellness Group A/S

"Vi får ofte henvendelser på kunstgræs i private haver, men det er typisk i forbindelse med eksempelvis putting greens og ikke så tit hele fodboldbaner. Den sjoveste bane, vi har været med i er nok den på taget i Aalborg," fortæller Martin Høegh, administrerende direktør for Wellnes Group A/S, som har leveret kunstgræs til både banen på taget i Aalborg og til baghaven i Hinnerup.

Spørger vi eksperterne kræver det dog lidt mere end firetrinsguiden ovenfor at anlægge en god kunstgræsbane.

Her er arbejdsgangen fra A til Z - efter du naturligvis har fået idéen og overtalt familie og naboer:

1.     Opmåling af areal

2.     Rydning af eventuelle træer og buske

3.     Afgravning af overskudsjord

4.     Planering af råjordsplanum

5.     Evt. dræning af arealet

6.     Grusopbygning

7.     Finafretning af areal

8.     Udlægning af kunstgræs inkl. infill f.eks. sand eller sand + granulat

Oversigten er udarbejdet i samarbejde med Wellness Group A/S og Uno.

Kender du til andre alternative baner, hører vi meget gerne fra dig på tip@dbu.dk

Se også:

VIDEO fra banen i Hinnerup af Favrskov Lokalavis.

Artikel DBU København: En tennisbane bliver til en fodboldbane.

Her finder du kunstgræsbaner i Danmark

Log ind