En Del af Noget Større-prisen går til sundhedsforsker

´En Del af Noget Større´-prisen - den første af sin slags - bliver i aften overrakt til Peter Krustrup.

Peter Krustrup
Peter Krustrup står bag konceptet Fodbold Fitness, hvor sundhed er i fokus. FOTO: DBU

Fodbold er den ideelle sportsgren for børn, unge, voksne og ældre. Fordi fodbold er intervaltræning med høj intensitet – med mange forskellige bevægelser, der giver træning til hele kroppen. Forsker Peter Krustrup har vidst det længe. I de seneste 12 år har han forsket i de mange sundhedsfremmende elementer i sporten og i hvordan man kan udvikle sporten, så den kan udnyttes til flere og større ting end blot ”først til to mål”. 

Derfor modtager Peter Krustrup ´En Del af Noget Større´-prisen. Overrækkelsen sker i aften ved Dansk Fodbold Awards i Odense, og selv om prisen er den eneste, der ikke nødvendigvis har krævet græs på fodboldstøvlerne, har den lige så stor betydning for fodbold-Danmark som ´Årets mål´. 

”’En Del af Noget Større’ er en del af fodboldens nye fortælling. Derfor vil vi i DBU benytte den lejlighed til at hædre en person eller projekt, der arbejder med fodbolden i en større sammenhæng – og derved er med til at sætte fokus på sportens mangfoldige rolle,” lyder det fra DBU’s administrerende direktør, Claus Bretton-Meyer.

Netop fodbolden i den store sammenhæng har Peter formået at sætte fokus på i sit arbejde, der har fyldt det meste af hans karriere. Siden 2003 har Peter – både nationalt og internationalt – sat fodboldens sundhedsfaktorer under lup, og med forskningsresultater har han påvist de utallige sundhedsfaktorer, der er i at sparke til den lille kugle. Alle resultater har henvist til samme faktor: Fodbold er den sundeste sportsgren af dem alle.  

Med den overbevisning har Peter brugt en stor del af sin karriere på at forske i og skabe fokus på fodbold som et sundhedsfremmende middel til forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. Sammen med DBU og DIF har Peter været med til at skabe Fodbold Fitness – fodboldtræning på små baner uden turneringskampe og med mere fleksibilitet. Det har ført til over 3000 flere fodboldmotionister landet over, med nyoprettede hold for blandt andre mødre, mormødre og mænd med type 2 sukkersyge eller prostatakræft. Og Peter selv vurderer, at det kan blive til endnu mere. 

”Det er præcist sådan et koncept, der kan være med til at tiltrække og fastholde voksne danskere. Fodboldtræning på små baner er en alsidig, social og motiverende træningsform, der effektivt forbedrer sundheden for deltagerne – uanset hvor gode de er til at spille fodbold. Fordi vores forskning har kortlagt effekterne for utrænede børn, voksne og ældre, og fordi vi har afprøvet koncepterne på skoler, i klubber, på arbejdspladser og på hospitaler ved vi, at de virker og kan bidrage til den danske folkesundhed”, siger Peter Krustrup.

Og som en sand vinder af en ”En Del af Noget Større”-pris, lægger Peter også vægt på, hvordan den nye motionsform kan øge mængden af de tiltrængte frivillige i fodbold-Danmark: 

”Fordi projektet bliver permanent og deltagerne bliver så glade for det, har de tit lyst til at give noget tilbage til klubberne. Det har vi allerede set flere steder, hvor spillerne melder sig som ekstra frivillige hænder i deres klub,” siger Peter Krustrup. 

Peter Krustrup modtager, sammen med en statuette, en check på 25.000 kr. 


FAKTA OM PETER KRUSTRUP FORSKNING:

Stilling:
Peter er Professor i Holdspil og Sundhed ved Institut for Idræt og Ernæring på Københavns Universitet. I perioden 2011-2013 var han Professor i Idræt og Sundhed ved Exeter Universitet i England.

Forskningsarbejde: 
Peter har udgivet 170 videnskabelige artikler, hvoraf 65 handler om de trænings- og sundhedsmæssige effekter af fodbold for børn, unge, utrænede mænd og kvinder på 30, 50 og 70 år, samt patientgrupper med forhøjet blodtryk, type 2 sukkersyge og prostatakræft.

Peter har desuden udgivet et stort antal artikler om muskelfysiologi, testning, intervaltræning, analyser af elite-fodboldkampe, træthed og præstation under elitesport, samt betydningen af bl.a. opvarmning, indtagelse af kulhydrater, koffein og rødbedesaft på præstation i boldspil.  

Forskningsformidling:
Peters forskningsresultater er omtalt i mere end 100 lande, herunder på CNN, CBS og BBC. Peter har tillige bidraget som redaktør af to videnskabelige særnumre i Scandinavian Journal of Medicine and Science in Sports om fodbold som forebyggelse og behandling af livsstilssygdomme. Disse særnumre blev præsenteret på FIFA kongresser op til VM i Sydafrika i 2010 og VM i Brasilien i 2014 og omtalt som den videnskabelige rygrad i FIFA’s verdensomspændende sundhedskampagne ”FIFA - 11 for Health”.  

Fodboldkoncepter:
Peters forskning har bidraget til udvikling, evidensbasering og justering af en række motionskoncepter med fodbold og andre boldspil, herunder ´Fodbold Fitness´, ´11 for Health´, ´Intens skolemotion´, ´Hjemløsefodbold´ og ´FC Prostata Community´. 

Peters forskning har vist, at Fodbold Fitness er en effektiv måde at forbedre kondital, hjertefunktion, muskelstyrke, balance og knogletæthed, og tillige at Fodbold Fitness sænker fedtprocenten og kolesteroltallet. På Center for Holdspil og Sundhed, Institut for Idræt og Ernæring ved Københavns Universitet har Peters kollegaer tillige kortlagt de positive psykosociale effekter af Fodbold Fitness.  

Læs mere om konceptet Fodbold Fitness her

Log ind