DBU og dommere samarbejder om dommerhjælp

DBU og DFU vil samarbejde om at mindske sager med vold mod dommere – og styrke hjælpen i de konkrete sager.

Foto: DBU Sjælland

DBU og landets fodbolddommere ønsker at styrke indsatsen for at hjælpe dommerne i tilfælde af overfald og voldsomme oplevelser.
 
Det sker efter, at en kamp mellem Fremad Amager og CSC i forrige uge blev afbrudt på grund af voldelig opførsel fra spillere og tilskuere, der overfaldt kampens dommer. Politiet blev tilkaldt og dommeren måtte køres væk i ambulance - en sag, der har været omtalt i en del medier. Derudover har der senest været en sag på Fyn, hvor en dommer blev overfaldet. 

Samlet set er antallet af anmeldte voldssager mod fodbolddommere dog faldet over de seneste år. I 2008 udarbejdede DBU og dommerne en samlet handlingsplan for mere sikkerhed og hjælp til landets fodbolddommere. Derefter faldt antallet af klager over overfald mod dommere fra 72 i 2009 til 36 i 2014 - ud af i alt godt 70.000 kampe på tværs af hele landet. 

Alligevel skal de seneste sager ses efter og indsatsen fortsætte, siger Jens Jørgen Møller Nielsen, formand for DBU's Dommergruppe:
 
‘Enhver voldssag mod en dommer – eller en anden i dansk fodbold – er en sag for meget. Derfor skal vi hele tiden arbejde for, at dommere lige som spillere, trænere og andre frivillige have gode oplevelser med fodbold uden at frygte for deres sikkerhed. Derfor er det også vigtigt, at vi hele tiden ser på mulig hjælp til dommerne,' siger han. 
 
Mandag aften blev der afholdt møde i DBU's dommergruppe. Her blev det besluttet at nedsætte en arbejdsgruppe, der skal se på handlingsplanen fra 2008 med henblik på, om der er brug for at opdatere eller tilføje nye punkter og aktiviteter. Gruppen skal blandt andet samle overblik over de forskellige aktiviteter i DBU-Lokalunionerne samt komme med forslag til yderligere handlinger i de tilfælde, hvor der har været overfald mod en dommer. Målet er at skabe mere tryghed for dommere, så det fortsat er spændende og attraktivt at være dommer i alle dele af dansk fodbold. 

Arbejdsgruppen består af de nuværende medlemmer fra DBU´s Breddedommergruppe: Formand Hans Mogensen, Poul Johan Christensen, Jann B. Nielsen, Kjeld Holmen, Ole K. Wolff samt Ruben Christensen, formand for Københavns Fodbold-Dommerklub og en klubrepræsentant. Arbejdsgruppen skal til september aflevere deres anbefalinger til Dommergruppen i DBU. 

Formanden for Danske Fodbolddommere, DFU og medlem af Dommergruppen i DBU, Per Buttenschøn, glæder sig over, at DBU og fodbolddommerne sammen kan løse de aktuelle udfordringer. 

'Vold mod fodbolddommere er en vigtig problemstilling, der involverer alle i fodboldfamilien, og ikke kun dommerne. Dette understreges af, at DBU og DFU i et samarbejde nu intensiverer fokus på udfordringerne med henblik på yderligere at mindske antallet af voldssager. Lykkeligvis er antallet af voldssager gennem en målrettet indsats faldet igennem de sidste 10 år, men det kræver hårdt arbejde at fastholde antallet på dette lave niveau – og måske endda yderligere sænke antallet af sager,’ siger Per Buttenschøn.

Log ind