FIFA 11 for Health: Sundere skolebørn for en sundere fremtid

Børnesundheden i verdens U-lande er forbedret gennem med FIFA´s børnesundhedsprogram ”FIFA 11 for Health”. Nu skal programmet implementeres i de vestlige lande. Danmark går forrest i kampen for bedre sundhed blandt verdens børn.


FIFA´s sundhedsprogram for børn implementeres nu i de vestlige lande. 

Afrikas græsbaner har siden 2010 dannet et symbolsk underlag for en fremgang i børnesundheden i landet. I lande som Sydafrika og Zimbawe er børn gennem fodboldtræning blevet klogere på sundhedshæmmende vaner som dårlig hygiejne, smitsomme sygdomme og inaktivitet, og hvordan de kan forhindres.

Med 11 fodboldstjerner fra det ypperste af den professionelle fodboldverden med fokus på hver deres sundhedsområde, tager programmet udgangspunkt i børnenes glæde ved fodbolden til at øge deres interesse for sundhedsfremmende tiltag på et kontinent, hvor børnedødeligheden er højere end noget andet sted i verden. FIFA kalder det ”FIFA 11 for Health”.

”Sundhed er ubestridt nøglen til udvikling og vækst. Fodbold forener alle – uanset alder, køn, etnicitet og sociale forhold og er den mest populære sport i verden. Det er en unik mulighed at bruge FIFA´s popularitet og verdensomspændende platform og fodboldspillet til at forbedre folkesundheden og på samme tid at få udbredt uddannelse i sundhedsfremme til få omkostninger – det er ideen bag FIFA 11 for Health,” fortæller Jiri Dvorak, leder for FIFA´s forskningsenhed F-MARC.

Nu skal fodbold som sundhedsfremmende middel implementeres hos børn i den vestlige verden. Det var her, projektet i sin tid startede. Forskningsresultaterne bag projektet er blevet til langt fra Afrikas græstotter: I Danmarks hovedstad København. Professor Peter Krustrup ved Københavns Universitet har gennem ti års forskning påvist, at regelmæssig fodboldtræning har en række gavnlige effekter på fysisk form og sundhedstilstand for utrænede voksne. I de seneste 5 år har han også forsket i effekterne af fodbold i klub- og skoleregi, og sundhedsprogrammet er blevet tilpasset den vestlige verden.

”Boldspil på små baner giver høj intensitet og involvering, både i klub- og i skoleregi. Og de seneste års forskning viser at kortvarig intens motion kan give store positive effekter på fysisk form og hjertesundhed, også for utrænede, idrætsuvante og overvægtige. FIFA’s projekt i Afrika og Sydamerika viser at fodbold tillige kan være en god platform for sundhedslæring, og det giver god mening at kombinere de to ting i ”FIFA 11 for Health” i Danmark. Intens motion og sundhedsviden. Det glæder vi os meget til at være med til at afprøve og evaluere i det kommende skoleår”, siger Peter Krustrup.

Med den danske skolereform går Danmark forrest i kampen for en bedre sundhed blandt børn og derved også det generelle samfund. I skolerne indføres mere motion og bevægelse for alle klassetrin, med plads til 45 minutters idræt og bevægelse om dagen.

DBU tager del i dette samfundsansvar med implementeringen af ”FIFA 11 for Health” i de danske skoler. DBU bistår desuden i formidling af kontakt mellem skoler og lokale idrætsklubber, så manglende faciliteter ikke skal være en hæmsko for elevernes trivsel.

”Vi har i DBU sat kraftigt ind med en ny strategi for samarbejdet med kommunerne og skolerne, så landets folkeskoler – og ikke mindst eleverne – kan nyde godt af fodboldens mange positive effekter inden for trivsel, sundhed, inklusion og sociale aspekter,” siger DBU´s formand Jesper Møller.

Onsdag den 21. maj hædres Danmark som foregangsland for implementeringen af ”FIFA 11 for Health” foran 500 internationale og nationale forskere, når startskuddet lyder for 8th World Congress on Science & Football i DGI-byen i København. 

Log ind