Danmark har ikke råd til at miste talenter
DBU’s nye talentudviklingschef, Flemming Berg, kender om nogen til talentarbejdet og glæder sig til at tage arbejdshandskerne på og sætte fokus på både forskning og samarbejde i arbejdet med dansk talentudvikling
Flemming Berg ny talentudviklingschef i DBU pr. 1. juli. foto: www.fodboldbilleder.dk
Egentlig vil han helst slet ikke tale om de talenter, han selv har spottet for storklubben Chelsea FC i sine 7 år i klubben og andre klubber som Brøndby IF og FC Nordsjælland.
For selv om DBU’s nye talentudviklingschef er en anerkendt og erfaren talentspotter for store klubber nationalt og internationalt, er det i højere grad kompetencerne, som det mangeårige arbejde med talentidentifikation og rekruttering har givet, som Flemming Berg vil sætte fokus på en de store stjernenavne.
For den ambitiøse og pragmatiske Flemming Berg ER også vestjyde med et større fokus på at være progressiv end have store armbevægelser.
Vi har mødt 42-årige Flemming Berg til en snak om nyt arbejde, ambitioner, og angribere.
”Vi har i Danmark en god, sund og lovende talentmasse, hvilket vi også kan se på det stigende antal talenter, der kommer til udlandet. Det viser, at DBU´s talentudviklingsprogram ´Den røde Tråd` fungerer og er et flot stykke arbejde, der har givet resultater i dansk fodbold de seneste 10 år - senest med U21-kvalifikationen og en gylden 94-årgang. Et arbejde, som selvfølgelig skal fortsætte og løbende udvikles i en tæt dialog med alle interessenter - på både kvinde og herresiden,” siger Flemming Berg og fortsætter:
”Nu handler det om også at se på, hvordan de næste 10 år kommer til at se ud inden for fodbolden, og hvilke tendenser vi skal være opmærksomme på. Så vi er på forkant. Det handler om at vende hver sten, være progressive og optimere, hvor vi kan!” understreger Flemming Berg.
Vi har ikke råd til at miste talenter
Og Flemming Berg ved, hvad han taler om. Han har som den eneste dansker taget the Academy Manager license i det engelske fodboldforbund – et uddannelseskrav, hvis du vil arbejde på højeste scout-niveau i Premier League.
”Jeg har igennem mange år fulgt talentudviklingen i de største lande og de største klubber, og har derigennem også set mange talenter og talenter med mange forskellige nationaliteter, men hvem slår igennem og hvem gør ikke? På det parameter, der omhandler netop spillerrekruttering og scouting har jeg nogle forudsætninger, som jeg naturligvis vil bringe i spil med det samme i min nye rolle som talentudviklingschef,” siger Berg, der udover at have stor erfaring med scouting blandt andet også er DBU-instruktør gennem 15 år og har arbejdet som cheftræner af flere omgange.
Men skal der så til for at slå igennem?
”Du har en situation med to forskellige talenter – en slår igennem, en anden gør ikke – hvorfor? Det kræver noget erfaring at kunne kortlægge, jamen hvad skal der til for at komme igennem nåleøjet i den sidste ende. Der spiller det mentale og vindermentaliteten en stor rolle og er et vigtigt parameter. Men der er også et fysisk parameter som hurtighed og styrke, som vi også skal have med ind i ligningen. For at blive en dygtig spiller kræver det, at alle parametre er i spil.”
Og netop arbejdet med konkret talentidentifikation og spillerrekruttering kræver ifølge Flemming Berg et langt større fokus på fremadrettet at skabe en mere videnskabelig indsigt og forskning på området.
”Der er forsøgt at lave nogle undersøgelser på, hvorfor et talent slår igennem – jeg vil gerne ind og lave noget forskning og nogle undersøgelser på, hvor talentet IKKE slår igennem – for det findes der meget lidt af. For vi har ikke råd til at miste talenter i Danmark og derfor er det en meget vigtig viden at få, hvis alle andre parameter er i orden. Jeg har nogle ideer om hvorfor, men jeg vil gerne gøre tro til viden – og i sidste ende skal det jo gerne munde ud i nogle svar og et redskab for os til at optimere vores talentudvikling,” lyder det fra Berg.
Danmarks angriber-udfordring
En af de ting, der i høj grad nævnes som en af dansk fodbolds store udfordringer, er angriber situationen.
Er du enig?
”Ja! Vi har en stor udfordring med at skabe nok kvalificerede angribere i dansk fodbold. Og det er jo også noget af det, som man konkluderer, når man ser dansk talentudvikling udefra. Vi har enormt mange dygtige spillere, men vi mangler flere, der kan ’sparke den ind’. Det er også noget, jeg vil gå ind og arbejde mere målrettet med og måske se på det også ud fra selve talentidentifikationen. For måske handler det ikke så meget om kvaliteten i træningen men lige så meget om, hvordan du bliver scoutet til positionen.”
Han kommer til et indgå i et trekløver i toppen af DBU's eliteafdeling sammen med trænerudviklingschef Peter Rudbæk og kommende elitechef Kim Hallberg, der blev præsenteret 25. februar og primært får ansvar for den administrative del.
Se også 'Talenudviklingschef med national og international erfaring'