Hvordan tackler vi mobning?

Brugen af Facebook er ikke kun til det sjove og sociale, men er også et forum, hvor du som fodboldtræner kan finde mange gode råd. Det gjorde en jysk U14-træner i en svær hverdagssituation.



Det skal være sjovt at gå til fodbold for alle. Derfor tog en jysk ungdomstræner Facebook i brug til at gode råd om, hvordan man stopper mobning. Foto: www.fodboldbilleder.dk


Hvordan tackler du som træner situationer, hvor spillerne mobber hinanden? Skal du snakke med alle spillerne eller kun de deltagende? Skal du inddrage forældre eller skole?

Du kunne læse følgende indlæg om en af hverdagens udfordringer på den åbne Facebook-gruppe ’Fodboldtræner’ i februar.

”Er der nogle af jer der har oplevet mobning på jeres fodboldhold ? – Jeg er træner for et U14 hold, og det er vel også i den alder, de ikke helt forstår, hvis de mobber/driller … Jeg har en lidt kraftig dreng på holdet, hvor jeg havde en episode, hvor en anden dreng drillede lidt og bla. nev i hans deller. Hvad den anden dreng ikke ved er, at den kraftige dreng jo føler sig mobbet og bliver ked af det… Det skal siges den kraftige dreng ikke er nogen engel - Men det kan hurtig udvikle sig i den forkerte retning - Jeg har besluttet at vil tale med de to drenge. Men måske skal man involvere samtlige børn og snakke omkring mobning?”

Gode råd til mobning
Her er et udpluk af nogle af de svar og input, der kom retur.

  • Jeg synes ikke, at du skal tage den helt store mobbesnak med dine spillere, udover at du skal gøre det klart, at du ikke vil tolerere den slags opførsel, da alle er der med samme overordnede mål, nemlig at blive bedre fodboldspillere. Og hvis det ikke respekteres, kan de ikke være en del af holdet.
  • Oplever du drillerier, skal det påtales overfor den enkelte, og hvis det ikke har en effekt, så er det et opkald til forældrene efter træning.
  • Mobning skal standses omgående, da det kan sætte sig i sjælen langt ind i livet. Når det handler om U14-spillere, skal man hurtigt tage en snak med den, som mobber, og skal gøre vedkommende klart, at det ikke tolereres, og kan medføre bortvisning. Det er selvfølgelig altid en god ide, at tage en samtale med hele holdet om sådan en problematik, men jeg mener, det er meget vigtig først at få stoppet den, der mobber. Klubberne har mulighed for at sætte ind meget tidligt, og her kan jeg anbefale materiale fra DBU, som hedder KLUBFIDUSEN, som behandler emnet meget seriøst.
  • Det er meget simpelt: Som træner er det DIT ansvar at der er den fornødne ro på holdet. INGEN spillere på holdet er der, fordi de SKAL være der, men fordi de VIL være der.
  • De personer, der mobber skal du bede om at forlade holdet, hvis ikke de stopper omgående. Længere er den sådan set ikke. Det er i din fritid. Det skal være sjovt for alle. Det må mobberne kunne forstå. Kort proces!
  • 1. Vær en autoritet og fortæl om hvad du vil tolerere, gerne i plenum. 2. Stop de to gutter når de har den uønskede adfærd. 3. Tag en samtale med de to. 4. Samtale med forældre 5. Bed mobberen forlade holdet (konsekvens). Bare mit besyv - og en årvågen træner behøver kun 1 og 2, men det kan være svært, da adfærden måske er taget med fra skolen.

Anbefaling af Facebook
Vi har efterfølgende haft kontakt med Henrik Jensen, U14-træneren i Jerne ved Esbjerg. Efter at have læst de forskellige input havde han samlet alle drengene og fået en god snak med spillerne, hvor han fik fortalt, at mobning ikke bliver tolereret. Han satte navne på de implicerede og pakkede ikke noget ind. Det virkede og holdet har ikke oplevet problemer med mobning siden.

Ungdomstræneren anbefaler varmt at bruge et forum som Facebook til at søge gode råd som træner. 

”Jeg søgte bevidsthed om, hvad jeg skulle gøre i en situation, som jeg ikke har stået i før. Det var en fin måde at gøre det på. For der er jo sikkert mange, der har prøvet det før og mange input, jeg kunne bruge. Nogle forslag lyttede jeg til, mens jeg så bort fra andre. Det kan godt være, jeg havde gjort det samme uden inputs fra Facebook, men det var rart at blive bekræftet. Jeg vil bestemt bruge Facebook igen,”

(Artiklen var en del af DBU's Trænerlounge)

Log ind