Nu kan alle landets kommuner få fodbold på skoleskemaet
Et ambitiøst projekt for at få bevægelse på skoleskemaet over hele Danmark ser nu dagens lys. Ud fra devisen at trygge og glade børn lærer bedst, får børn i hele landet mulighed for at deltage i et dokumenteret effektivt undervisningsforløb, der kombinerer fodboldspil, sundhedsviden og trivsel blandt kammeraterne.
I et unikt samarbejde mellem folkeskole, foreningsliv og forskning tilbydes skoleelever mellem 10 og 12 år undervisning, der via fodbold har vist dokumenteret effekt for ikke alene elevernes fysiske velvære, men også for deres viden om sundhed og deres sociale trivsel.
Med støtte fra Nordea-fonden er det nu gjort muligt for Syddansk Universitet og Dansk Boldspil-Union at tilbyde undervisningskonceptet ”FIFA 11 for Health” i en dansk udgave til 30.000 skoleelever, 1200 skolelærere og 600 skoler. Dermed kan fodbold komme på skoleskemaet i alle landets kommuner i perioden 2018-2020.
Men konceptet er ikke kun fodboldtræning på skoleskemaet to gange om ugen. Helt bogstaveligt skal eleverne lære at drible udenom usunde fødevarer, score gode venskaber og vinde en glæde ved bevægelse og idræt, som de kan tage med sig videre ud i livet.
Rammer et behov i folkeskolen
Den danske udgave af ’FIFA 11 for Health’ er et foregangsprojekt, der skal vise vejen for koblingen mellem motion og læring i den danske folkeskole. Peter Krustrup, der er professor i sport og sundhed fra Syddansk Universitet, har udviklet konceptet og laver løbende forskning på effekterne:
- Vores forskning viser, at konceptet har markante positive effekter på blodtryk, fedtprocent, sundhedsviden og trivsel. Derudover dokumenterer helt ny forskning, at undervisningen øger elevernes indlæring. Ambitionen har hele tiden været, at det ikke ’bare’ er fodboldtræning, ’bare’ er sundhedslæring eller ’bare’ er et trivselsforløb. Det er alle tre ting på én gang. Og den helhedstænkning har vist sig at ramme et helt specifikt behov i folkeskolen, siger Peter Krustrup.
Indtil videre har knap 10.000 skoleelever haft glæde af det nye undervisningskoncept. Men med støtten fra Nordea-fonden på 8,1 mio. kroner, bliver det nu muligt for tre gange så mange børn at få den fodboldbaserede undervisning i bevægelse og sundhed på skoleskemaet.
- Vi ved, det virker. Nu giver vi bolden op til glæde for tusindvis af lærere og skoleelever, siger Henrik Lehmann Andersen, direktør i Nordea-fonden, som støtter det gode liv.
Skal bygge bro til foreningslivet
Udover at projektet skal være med til at løfte skolereformens krav om bevægelse i undervisningen, så er et af målene også at rekruttere 1200 piger og 600 drenge til lokale fodboldklubber. Et mål, der er vigtigt for Dansk Boldspil-Union, fortæller Kenneth Reeh, vicedirektør i Dansk Boldspil-Union.
- Vi håber, at børnene kommer til at opleve det fællesskab, som sporten kan skabe. Og at de får mod på selv at spille fodbold og melde sig ind i en klub, og dermed blive en del af det foreningsliv, som vi er så kendte for i Danmark.”
Nordea-fonden støtter fodbold på skoleskemaet
Støtten fra Nordea-fonden løber over tre år fra 2018-2020. Syddansk Universitet og Dansk Boldspil-Union finansierer yderligere 8,7 mio. kroner, så det samlede budget lyder på knap 17 mio. kroner.
”FIFA 11 for Health” i Europa er udviklet af FIFA’s forskningsenhed F-MARC og Peter Krustrup. Nu kommer der så et rendyrket dansk koncept, som fra foråret kommer til at hedde ”11 for Health”.