Vær ikke nervøs for hovedstød!
Ny engelsk undersøgelse kan ikke påvise skadelig effekt af hovedstød. Medicinsk gruppe understreger, at forældre ikke skal være nervøse for deres fodboldspillende børn, og fastholder anbefaling om ikke at tilbyde hovedstødstræning for børn under 11 år.
I en årrække har effekten af hovedstød været diskuteret. I USA har man siden 2015 frarådet hovedstød i træningen for børn under 10 år, og i efteråret 2016 kom diskussion op igen, da en engelsk undersøgelse påviste, at hovedstød påvirker hukommelsen.
Diskussion er ikke ny for DBU’s medicinske gruppe. Her lyder anbefalingerne, at hovedstød først trænes efter 11-års alderen.
”I DBU’s anbefalinger for børnetræning indgår hovedstød ikke før efter 11-års alderen. Derfor er der også forholdsvis få hovedstød i børnefodbolden, hvor risikoen for hovedskader er markant større ved sammenstød med andre spillere eller målet,” siger formand for DBU’s medicinske gruppe, Per Bjerregaard.
”Teoretisk set kan hovedstød give hjernerystelser og skader på nervetrådene, men i praksis viser det sig, at der ikke er flere hjernerystelser hos fodboldspillere, end der er hos andre drenge og piger. Faktisk påviser en ny undersøgelse blandt 2288 kvinder og mænd mellem 13 og 70 år, som blev offentliggjort i British Journal of Sports Medicin i december 2016, at der ikke er nogen påviselig skadelig effekt af hovedstød – heller ikke på hukommelsen,” siger Per Bjerregaard, der mener, at undersøgelsen viser, at man ikke skal være bekymret.
”Fodbold er stadig den sundeste sportsgren, så forældre skal ikke gå rundt og være nervøse for deres fodboldspillende børn. Det vigtigt at huske på, at de sundhedsmæssige positive effekter ved fodbolden er langt, langt større end de risici, der er forbundet med eksempelvis hovedstød,” siger Per Bjerregaard og fortsætter:
”Men det er selvfølgelig vigtigt, at alle i en fodboldklub er opmærksomme på symptomerne på en hjernerystelse, og hvordan man bør håndtere den, såfremt en hovedskade opstår. Det var årsagen til, at vi udarbejdede pjecen 'Hjernerystelser i forbindelse med fodbold' i 2015,” fortæller formanden for DBU’s medicinske gruppe, der samtidig fastslår, at man hele tiden følger forskningen på området:
”Hjernerystelser har siden 2006, da DBU’s medicinske gruppe blev dannet, været et tilbagevendende emne på mange møder. Vi følger udviklingen tæt og er klar til at reagere, hvis der kommer nye undersøgelser på bordet, som viser noget andet. Men som det er nu, er vi trygge ved de anbefalinger, som ligger,” siger Per Bjerregaard.
Læs mere
December 2016: Meta-analytical review of the effects of football headingJanuar 2015: DBU sætter fokus på hjernerystelser:
November 2015: Børn bør først heade som 11-årige:
Pjecer