Fodbold giver sundere krop og livsglæde hos mænd med prostatakræft

Nyt studie af ældre mænd med prostatakræft viser langtidseffekten af fodbold: Mændenes knogler er lige så stærke som for fem år siden, selvom de har fået antihormonbehandling og er blevet ældre. Eksperter peger på, at fodbold giver god og varieret træning til gavn for kroppen, men også livsglæden kan få et løft ved at være en del af et fodboldfællesskab.

Fodbold giver sundere krop og livsglæde hos mænd med prostatakræft
FOTO: PRIVATFOTO
Af: Anne Tjell

 

”Fodbold giver mig meget, for jeg er blevet mere aktiv, min krop og knogler er blevet stærkere, og jeg kan mærke, at det er godt for mig at komme ud at røre mig. Jeg vil næsten sige, at det er det, der holder mig i live,” fortæller John Lindskou Holdt, som spiller på FC Prostata-holdet i Boldklubben Frem. 

John Lindskou Holdt tager to gange om ugen turen fra Sjællands Odde til Valby i København for at spille fodbold sammen med andre mænd med prostatakræft. Det har han gjort i mere end fem år, og han svigter aldrig en træning. Han debuterede først på grønsværen i en moden alder, men gevinsten viste sig at være så stor, at han nu ikke kan forestille sig at droppe fodbolden.

Holder krop og knogler sunde
En af forskerne bag studiet, der viser de positive effekter ved fodbolden, er professor Peter Krustrup fra Syddansk Universitet. Han har fulgt en gruppe mænd med prostatakræft hos FC Prostata afviklet af UCSF Rigshospitalet. Han har i samarbejde med forskere fra netop UCSF Rigshospitalet set på, hvad fodboldtræning et par gange om ugen gennem fem år betyder for mænd med prostatakræft. Og han er overrasket over resultatet.

“Selvom fodboldspillerne er blevet ældre, har de formået at bibeholde deres knogletæthed, fordi de har holdt sig i gang. Det sker på trods af, at fem år i antihormonbehandling ofte giver bivirkninger som overvægt og svagere knogler,” fortæller Peter Krustrup og fortsætter: 

“Fodbold er en god og intensiv træningsform med varierede aktiviteter, der giver både hjerte-, styrke- og udholdenhedstræning på én gang. Selv ældre mænd med prostatakræft får høj puls og har mange afleveringer, skud, løb og opbremsninger. Det er en sjov måde at lave motion på, og det giver større pay-of rent sundhedsmæssigt end mere ensidige motionsformer som eksempelvis gåture eller svømning,” siger Peter Krustrup og peger på, at fodboldens fællesskab også giver mændene et godt sammenhold. 

Fodboldfællesskab er nøglen
Det sociale element i fodboldtræningen er også noget John Lindskou Holdt vægter højt. 

”Det bedste ved at spille på holdet er det sociale sammenhold, og jeg glæder mig til at komme hver gang. Jeg har fået nye venner, og så betyder det også en del at spille sammen med nogen, der er i samme båd som mig selv.”

Svend Aage Madsen, psykolog og mandeforsker, kan genkende det, John Lindshou Holdt beskriver, når det handler om mænd og de faktorer, der kan være med til at drive dem til et sundere liv:

”De fleste mænd bliver i godt humør i fællesskab med andre. Kvinder kan godt mødes og snakke uden en særlig anledning. Mænd, derimod, vil gerne have noget at mødes om, de vil lave noget - og så går snakken derfra. De holder øje med hinanden og støtter hinanden. Fællesskabet, for eksempel i FC Prostata, giver mental styrke til at få sat fokus på sin egen sundhed og få motioneret,” afslutter Svend Aage Madsen.

Du kan læse mere om FC Prostata og se video fra en træning HER.

Log ind