Fra gadeliv til foreningsliv

40 unge drenge og mænd har skiftet sofaen ud med et aktivt fritidsliv, efter at have været en del af et fodboldprojekt, som Brøndby Kommune og Brøndbyernes IF står bag.

Fra gadeliv til foreningsliv
Af: Jens Mouvielle

 

En af mændene bag tiltaget er Mohamad Saleh, der arbejder for ungeindsatsen i Brøndby, som har til formål at forebygge kriminalitet og hjælpe udsatte unge på rette vej.

Projektet ’Fra gadeliv til foreningsliv’ skal flytte unge fra en gadeorienteret livsstil og over i foreningslivet. Her kan de få nogle rammer, hvor de kan vokse under ansvar.

Mohamad Saleh og ungeindsatsen i Brøndby fik idéen til et fodboldhold på seniorplan i 2015, da de mødte stor efterspørgsel fra de unge mænd, som manglede fritidstilbud eller som havde mistet tilknytning til enten skole- eller klubaktiviteter.

"Fodboldholdet betyder, at de unge i mindre grad bliver tiltrukket af andre fællesskaber samtidig med, de bliver beskæftiget. Når unge mennesker keder sig, så stiger chancen for, de bliver uroskabende, og der har før været problemer med eksempelvis hærværk. Ved at flytte dem fra gaden til foreningslivet er vi sikre på, at de kommer ind et sted, hvor der er nogle gode rammer, som de kan trives under,” siger Mohamad Saleh, der også fortæller, at en af tankerne med projektet er at motivere de unge til uddannelse og beskæftigelse.

Stor succes skaber flere hold
Det første hold for seniorer blev så stor en succes, at nogle af spillernes yngre brødre også efterspurgte et hold for dem. Derfor har Brøndbyernes IF lavet et U-17 hold med samme princip i forårssæsonen. Holdet trænes af tre af spillerne fra seniorholdet, som får trænerkurser af Brøndbyernes IF. 

En af spillerne på det nye U-17 hold er 16-årige Oliver Bengtson. Han fortæller, at han kan mærke en stor forskel på sin hverdag sammenlignet med før han og vennerne fik et tilholdssted i Brøndbyernes IF. 

”Vi synes allesammen, det er fedt at have fået et hold, vi kan være sammen om. Fodboldholdet har ændret meget på os, for før i tiden kunne vi godt lave ballade, men det gør vi ikke mere. Vi hang meget ud på gaden, men vi har kun holdet så længe, vi opfører os ordentligt, og vi har kæmpet længe for at få det her hold, så der er ingen grund til at ødelægge det for os selv,” siger Oliver Bengtson.

Ikke plads til ballade på fodboldbanen
Spillernes tilknytning til Brøndbyernes IF kommer ikke uden ansvar. Mohamad Saleh fortæller, at alle spillerne på holdene har indgået en kontrakt, hvor der står, at de skal være gode ambassadører for klubben. Dette indbefatter god skik og opførsel både på og udenfor banen. Hvis de ikke kan det, mister de holdet.

”Efter de er begyndt på holdet, er nogle af dem kommet i job, nogle er begyndt på uddannelse, og deres adfærd har ændret sig. Flere af de bekymringer, der har været omkring dem fra kommunen, skolen og SSP - skole, socialforvaltning, politi - er forsvundet, og særligt det fællesskab, der er opstået ved, at de kan hjælpe hinanden med at komme væk fra problemerne i holdets tjeneste, har været en kæmpe gevinst ved projektet,” siger Mohamad Saleh og får opbakning fra Oliver Bengtson.

”Vi har lært meget af at få vores eget hold. Vi er vokset med opgaven, og vi er blevet bedre til at tage ansvar for os selv og hinanden. Jeg har eksempelvis været ude og søge arbejde, mens det her projekt har kørt, og det var ikke noget, jeg ville gøre før,” siger Oliver Bengtson.

Selvom projektet har nydt stor succes og været nomineret til en pris fra Det Kriminalpræventive Råd, er der ikke flere hold i støbeskeen, som det ser ud nu. Efter sommer bliver holdene helt selvkørende, og familierne til spillerne overtager kontingentet, der ellers har været bevilliget støtte til fra blandt andet Get2Sport under opstarten.  

Log ind