Fodboldklub sparer samfundet for millioner af kroner
Taastrup FC har fået sat værdi på klubbens bidrag til samfundet, når det kommer til sundhed, økonomi og frivilligt arbejde.
Trænere, dommere, holdledere og et hav af andre frivillige knokler hver eneste dag i fodboldklubben Taastrup FC. Helt præcist lægger 140 frivillige i alt knap 30.000 timer i klubben om året, hvilket svarer til 15 fuldtidsstillinger. Og for medlemmerne over 16 år, der ellers ikke havde været aktive, er klubben med til at reducere udgifterne på sundhedsområdet med mere end to mio. kroner om året.
Taastrup FC har netop fået beregnet klubbens værdi for det danske samfund. En værdi, der får formand Birgitte Hamborg Faarbæk til at smile op over begge ører.
”Jeg blev glad og positiv overrasket. Det er en øjenåbner, fordi selvom vi godt kender antallet af frivillige, så kan vi lige pludselig se, hvor meget det betyder, når det kommer til antal fuldtidsstillinger og indvirkning og besparelser på sundhedsområdet,” siger Birgitte Hamborg Faarbæk.
I efteråret 2017 blev der for første gang sat kroner og ører på fodboldens værdi for Danmark, og nu kan alle landets 1.650 klubber beregne deres egen værdi. Det har Taastrup FC gjort. Og klubbens høje værdi betyder mere end som så.
”Vi kan fortælle vores frivillige, at de er med til at løfte en rigtig vigtig opgave, når de vælger at bruge mange timer i klubben. Det er til glæde og gavn for alle, for de frivillige har en stor værdi for mange. Unge og ældre. Drenge som piger,” lyder det fra Taastrup FC’s formand.
En klub for alle
Taastrup FC er en klub for alle, hvor glæden ved fodboldspillet og det sociale liv er fundamentet. En breddeklub med sportslige ambitioner. Sådan beskriver Birgitte Hamborg Faarbæk Taastrup FC, der med sine knap 1.000 medlemmer er blandt de 10 største fodboldklubber på Sjælland.
Fodboldklubben på Vestegnen har medlemmer i alle aldre og på alle niveauer. Der er ’Mikrohold’ for børn i alderen tre til fem år, ’Fodbold Fitness’ for kvinder og ’Veteranhold’, hvor spillere har rundet 80 år.
At klubben favner bredt ses tydeligt på klubbens beregninger. Og Birgitte Hamborg Faarbæk har derfor en klar idé om, at tallene skal bruges til andet end at pryde væggen i klubhuset.
”Det er nogle tal, vi kan gå ud og bruge overfor kommunen. Jeg håber, at Høje-Taastrup Kommune vil være imødekommende over for de behov, der er i klubben. At de vil prioritere os”.
Betydningsfuld værdi for Danmark
Hos Høje-Taastrup Kommune ser man positivt på klubbens værdi.
”Taastrup FC bidrager med sine aktiviteter, tilbud om sundt fællesskab og sjove oplevelser på alle måder til at skabe et levende lokalsamfund, og det er vi meget tilfredse med, da det skaber sammenhængskraft og et godt hverdagsliv for borgerne i Høje-Taastrup Kommune,” siger Michael Ziegler, der er borgmester i kommunen.
Men om klubbens beregninger kommer til at ændre noget i denne omgang, kan borgmesteren ikke love.
”Jeg har respekt for forsøget på at sætte tal på effekten af klubbers og foreningers arbejde, men jeg mener faktisk, at vi i byrådet er særdeles opmærksomme på de frivillige foreningers betydning for lokalsamfundet”, forklarer Michael Ziegler.
Tilbage i klubhuset håber Birgitte Hamborg Faarbæk alligevel, at klubbens værdi kan bruges til at være en vej ind til kommunen og dens lokalpolitikere og dermed være med til at gøre en forskel på sigt. Ikke mindst for klubben og dens medlemmer men i allerhøjeste grad i samfundet.
”Vi kan være med til at løfte en samfundsmæssig opgave. Fodbold kan bruges til at lære andre om det danske foreningsliv, for idrætsklubber kan yde en stor indsats for at byde nye danskere velkomne.”