Når han som barn gik i seng om aftenen, var det med en fodbold i favnen. Han var en del af Brøndbys talenthold og favoritfodboldspilleren hed Michael Laudrup. Men som 13-årig går det galt for Troels Balling, der skifter fodbold ud med en hårdere livsstil og et liv som stofmisbruger.  

Hvert år hjælper OMBOLD omtrent 1.200 udsatte som hjemløse, stofmisbrugere og psykisk sårbare tilbage til livet via fodbolden. En af dem er Troels Balling. Han har i dag vendt stofferne ryggen og repræsenterede stolt Danmark som anfører på sidste års Hjemløselandshold:

”OMBOLD har været et kæmpe frirum i mit liv, hvor jeg ikke behøvede at tænke på andet end fodbold. Fællesskabet med de andre OMBOLD-spillere har også været med til at hjælpe mig videre i livet,” fortæller den tidligere anfører, der nu er hjælpetræner på dette års landshold.

Men fodbold og fællesskab har ikke været den eneste motivation i kampen for at blive stoffri, slår Troels Balling fast:

”For mig har det været kærligheden til min datter, der har drevet min kamp for at blive clean. Fodbolden og fællesskabet har været et vigtigt redskab i den proces, men det kan aldrig stå alene. Fodbold er fodbold og ikke misbrugsbehandling og sådan skal det blive ved at være,” fortæller den tidligere anfører.


OMBOLD reddet – for nu

Troels Balling er langt fra den eneste, der har haft brug for en hjælpende hånd. Derfor er en million kroner fra satspuljen vigtigere end som så for organisationen, forklarer Martin Pedersen, der er sekretariatsleder hos OMBOLD:

”Pengene betyder, at OMBOLD kan komme igennem 2019 uden at skære helt ind til benet på vores indsatser. Helt konkret vil OMBOLD stadig understøtte åbne lokale træninger rundt om landet, afvikle regionale og nationale mesterskaber, udtage et hjemløselandshold og foretage opsøgende arbejde med henblik på at få kommuner, foreningsidrætten og diverse institutioner til at gøre idræt for samfundets allermest udsatte og idrætssvage borgere til en del af deres tilbudsvifte,” lyder det fra sekretariatslederen.

Dog pointerer Martin Pedersen også, at situationen er uholdbar og OMBOLD ikke er reddet for altid:

”En million kroner redder os næste år - men kun på grund af at vi også får penge fra fonde og driftsstøtte fra Kulturministeriet. I 2020 står vi i en endnu mere usikker situation, så der er brug for, at politikerne tænker langsigtet og sikrer en permanent finansiering af udsatte-idrætten.”

 

Holder hånden under samfundets svageste

OMBOLD gør en forskel for samfundets socialt udsatte herunder hjemløse, misbrugere og voksne med psykiske lidelser, men i høj grad også for socialt udsattes sundhed og forsøger desuden at bruge fodbold og idræt som et socialpædagogisk værktøj. Gennem OMBOLD bliver de udsatte en del af et fodboldfællesskab som åbne træninger, hjemløselandsholdet og diverse stævner – alt sammen under mottoet ’Fodbold, Fællesskab, Forandring,’ forklarer Martin Pedersen:

”Uden OMBOLD vil mere end 1.200 socialt udsatte, psykisk sårbare, hjemløse, skæve eksistenser, (eks)misbrugere og andre, der ikke passer ind i den traditionelle foreningsidræt, miste muligheden for at være en del af et meningsfuldt fællesskab omkring idrætten, der for mange er et fast og sikkert holdepunkt i en kaotisk hverdag,” og fortsætter:

”Idræt skal være for alle og ikke de fleste. Derfor spiller OMBOLD en vigtig rolle, da vi formår at få inkluderet samfundets allermest udsatte grupper i fællesskaber, der bygger på idrættens sunde værdier. Idrætsfællesskaber, der ligesom hos alle os andre, er vigtige for vores livskvalitet, men som også i særlig grad hos udsatte, har en kæmpemæssig positiv effekt på deres sundhed, ensomhed og misbrug,” afslutter Martin Pedersen.