2.000 flere piger og kvinder går til fodbold
Antallet af voksne kvinder i landets fodboldklubber er steget med 10 procent det seneste år, viser nye medlemstal fra Danmarks Idrætsforbund. Ori-Fodbold fra Frederikssund er en af de klubber, der med en målrettet indsats for alvor har fået fat i de kvindelige medlemmer.
20 kvinder står i en rundkreds midt på banen i Græse Bakkeby Hallen. Der har været en ny spiller med til træning i dag, og kvinderne spørger, om hun ikke har lyst til at komme igen?
Alle er meget begejstrerede for at være en del af holdet, og fællesskabet er det vigtigste, fortæller Anne-Marie Demstrup, som har spillet på Fodbold Fitness-holdet i to år:
“Da jeg flyttede til byen for et par år siden, kendte jeg ingen. Men det gør jeg nu. Jeg har fået et socialt netværk ved at starte på holdet. Vi griner sammen til hver træning, får pulsen op, og jeg går altid fra banen i godt humør.”
Fodbold i frisørsalonen
Michelle Storgaard Larsen er træner for klubbens Fodbold Fitness-hold. Hun var med til at starte et tilsvarende hold op i klubben for knap syv år siden. Kun få mødte op, og holdet kuldsejlede. Men da klubben fik lidt hjælp fra en klubrådgiver til at tænke anderledes, fik holdet nyt liv, fortæller Michelle Storgaard Larsen:
“Vi lavede opslag på Facebook, delte flyers ud i daginstitutionerne og havde ‘Tag en ven med’-træninger. Frisørerne i byen fik informationsmateriale om holdet, og de talte med kunderne. Og det har virkelig battet. Vi har nu 30 medlemmer, og hver gang er der 15-20 til træning,” fortæller hun.
Julefrokost og god kondition
Tiltrækning af nye spillere gør det ikke alene. Det sværeste er at holde på folk, forklarer træneren:
"Det sociale skal fylde lige så meget som fodbolden, så vi laver mange øvelser i fællesskab og mødes eksempelvis til julefrokost eller ude i byen. Det betyder også meget, at jeg laver varieret træning, som passer til alle, uanset niveau. Det gør, at folk har lyst til at blive hængende på holdet.”
Anne-Marie Demstrup er i dag blevet en af holdets faste spillere, og det skyldes netop sammenholdet og den gode træning, fortæller hun:
“Jeg havde aldrig rørt en fodbold, før jeg mødte op på holdet, men jeg har aldrig følt mig udstillet, og det gør, at man har lyst til at være med. Der er ikke nogen, der bliver irriterede, og så er vi også gode til at tage imod nye,” lyder det fra fodboldspilleren.
Anne-Marie Demstrup er blot én af de i alt knap 65.000 piger og kvinder, der spiller fodbold. I 2025 skal DBU gerne nå målet om, at 135.000 af forbundets medlemmer består af netop piger og kvinder.