DBU og Amnesty forlænger samarbejdsaftale

DBU og Amnesty International Danmark har netop underskrevet en ny samarbejdsaftale, der skal være med til sikre fodboldens samfundsansvar på både den nationale og internationale fodboldscene.

Af: DBU Kommunikation

 

Fodbold er en del af noget større. Derfor har fodbolden også et samfundsansvar, når det kommer til at støtte op om, at menneskerettigheder overholdes og sikre respekten for mangfoldighed og helt aktuelt i kampen mod diskrimination herunder racisme og homofobi. Både på den nationale og internationale fodboldbane.

Derfor har Amnesty International Danmark og DBU netop forlænget den eksisterende samarbejdsaftale for sammen fortsat at forsøge at gøre en fælles forskel, når det gælder menneskerettigheder - både på og uden for banen. Den nye aftale har desuden et øget fokus på fodboldens rolle i Danmark, hvor især kampen mod homofobi er central, forklarer formand for DBU, Jesper Møller:

”Fodbold og menneskerettigheder kan godt gå hånd i hånd. Vi bilder os ikke ind, at vi redder verden ved vores fornyede aftale. Men vi har en klar ambition om, at samarbejdet skal bidrage til, at både Amnesty og DBU i fællesskab kan være en del af løsningen på de grundlæggende udfordringer samfundet har med at respektere mangfoldighed og grundlæggende menneskerettigheder,” udtaler Jesper Møller.

 

Fodbold og fokus på menneskerettigheder siden 2015

Den første samarbejdsaftalen mellem DBU og Amnesty International Danmark blev underskrevet i 2015. Aftalen havde et internationalt fokus, hvor den nuværende aftale både har fokus på den internationale scene men også et større dansk fokus.

Partnerskabet er et eksempel på, at det at kombinere fodboldens brede appel og arbejde for menneskerettigheder kan skabe merværdi for både fodbolden og Amnestys dagsorden. Som en fast praksis briefes danske landsholdsspillere og DBU’s ledelse af Amnesty om menneskerettighedsforholdene i et givent land, inden man rejser til turneringer – senest ved ligalandsholdets tur til Abu Dhabi i 2018 - eller for eksempel er med til at træffe beslutninger om tildeling værtskaber for internationale slutrunder, hvor VM-værtskabet i 2026 er gået til Canada, Nordamerika og Mexico fremfor Marokko.

”Vores aftale med Amnesty er helt grundlæggende for vores arbejde på både den nationale og internationale fodboldscene, hvad enten der er tale om diskrimination herunder homofobi i dansk fodbold eller træningsture til eksempelvis Qatar,” afslutter Jesper Møller.

 

Du kan læse hele samarbejdsaftalen her og det fælles debatindlæg 'Fodbold og menneskerettigheder går hånd i hånd' her.

Log ind