DBU’s regnskab 2019 ender bedre end budgetteret
Økonomisk blev 2019 et år med stigning i kommercielle indtægter og ekstra udgifter til blandt andet indførelse af VAR og sportslig succes for flere landshold. Samlet set er DBU’s regnskab for 2019 lidt bedre end forventet, trods flere uforudsete udgifter.
2019 blev et år med kæmpe sportslig succes for de danske fodboldlandshold.
Herrelandsholdet gik ubesejret igennem kvalifikationen til EM og er klar til EURO2020 med tre gruppekampe i Parken i København. Kvindelandsholdet har indledt kvalifikationen til EM2021 med lutter sejre. Og U21-herrerne fulgte deltagelsen i EM i Italien op med en perfekt begyndelse på kvalifikationen til EM i 2021. Derudover har de fire danske ungdomslandshold – U17-piger og drenge samt U19-piger og drenge – alle kvalificeret sig til UEFA Elite Round og sidste skridt på vej mod EM-slutrunder i 2020.
Den sportslige succes og de sportslige bedrifter påvirker også DBU’s regnskab for 2019, der netop er blevet godkendt af DBU’s bestyrelse.
På indtægtssiden har den sportslige succes medvirket til flere kommercielle indtægter, både i form af nye partnerskaber, øget salg af hospitality og væsentligt flere medlemmer i Herrelandsholdets Fanklub. Samlet set er de kommercielle indtægter blevet seks mio. kr. bedre end budgetteret. Til gengæld har der været ekstra udgifter på to mio. kr. mere end budgetteret for ungdomslandsholdene – blandt andet med U17-pigernes deltagelse i EM i sommeren 2019.
Derudover er regnskabet for 2019 påvirket af en række andre forhold: Finansielle poster gav fire mio. kr. mere i indtægter end budgetteret. Til gengæld blev der i løbet af året bevilget ekstra penge til yderligere udvikling af dansk fodbold, herunder indførelsen af VAR (0,7 mio. kr.), etablering af ny hybridbane til landsholdene i Herning og Ungdomsfonden (3,0 mio. kr.) samt højere driftsudgifter på IT-området på grund af succesrig udbredelse af DBU’s IT-værktøjer. (0,8 mio. kr.).
DBU’s bestyrelse er tilfredse med regnskabet set i lyset af den sportslige og organisatoriske udvikling:
”Regnskabet for 2019 viser et underskud på 5,1 mio. kr., hvor der oprindelig var budgetteret med et underskud på 5,5 mio. kr. Samlet set er regnskabsresultatet tilfredsstillende, da ekstrabevillinger og merudgifter til sportslig succes opvejes af bedre resultat af kommercielle aktiviteter og afkast på værdipapirer”, lyder det i bestyrelsens beretning i regnskabet.
Resultatet skal samtidigt ses i lyset af, at der i 2019 er blevet investeret hele 37 mio. kr. til udvikling af dansk fodbold via de såkaldte prof- og bredde-puljer samt udviklingspuljen. Med så store investeringer i dansk fodbold er det positivt, at DBU kan holde budgettet – også selv om det er et underskud, understreger Kenneth Reeh, konstitueret adm. direktør i DBU:
”Sportsligt har vi historisk succes med de danske fodboldlandshold, og der er en positiv udvikling i vores arbejde med at udvikle dansk fodbold i samarbejde med DBU Bredde, Divisionsforeningen og Kvindedivisionsforeningen. Det er tilfredsstillende, at vi er lykkedes med at øge de kommercielle indtægter, hvilket har været et klart mål de senere år. Vi skal fortsat arbejde på at øge vores indtægter endnu mere, så vi fortsat kan investere i talentudvikling, innovation og andre dele af dansk fodbold,” siger Kenneth Reeh.
DBU’s bestyrelse besluttede i november et budget for 2020, hvor målet er et 0-resultat med balance mellem indtægter og udgifter. Budgettet er undtaget deltagelsen i EURO2020, da DBU ikke budgetterer med sportslig succes.
Samtidigt har bestyrelsen fået lavet en fremskrivning af indtægter og udgifter frem til ultimo 2024, hvor der fortsat er balance mellem indtægter og udgifter. DBU har sikret TV-indtægter frem til 2028 med en netop indgået aftale med UEFA for salg af TV-rettighederne fra 2022-28. Mange udgifter er allerede bundet af faste aftaler med DBU Bredde, Divisionsforeningen og Kvindedivisionsforeningen samt Spillerforeningen. Netop derfor er det afgørende at øge de kommercielle indtægter yderligere, så DBU får mulighed for fortsat at investere i udviklingen af dansk fodbold, understreger Kenneth Reeh, konstitueret administrerende direktør:
”Vi vil gerne fortsat udvikle dansk fodbold, både vores landshold, talentudviklingen og spillerudviklingen i breddefodbolden. Vi ønsker fortsat at investere i innovation og tiltag, der kan hjælpe klubber og landshold med digitale, innovative løsninger. Hvis det skal være muligt, har vi brug for at øge indtægterne på både Herrelandsholdet og Kvindelandsholdet, fra kommercielle partnerskaber samt i projekter med fonde og andre partnere. Det kræver fælles indsats på tværs af hele organisationen,” siger han.
Se regnskabet her.