Ny turneringsstruktur for Danmarksserien og kvinde 1. division
Der kommer til at være flere hold, man skal holde øje med, når den nye sæson åbner for Danmarksserien og kvindernes 1. division. På grund af suspenderingen af nedrykning i indeværende sæson, bliver begge rækker udvidet i antallet af hold, hvilket giver dem en ny turneringsstruktur.
DBU’s Breddekomite har vedtaget ny turneringsstruktur i Danmarksserien (herrer) og DBU’s Kvindeeliteudvalg har vedtaget ny turneringsstruktur i kvindernes 1. division i sæsonen 2020/2021, begge efter indstilling DBU’s turneringsadministration.
Danmarksserien fungerer i den kommende sæson som bufferrække med 44 hold i stedet for de normale 40 hold, hvor der skal findes 16 nedrykkere. Det sker på baggrund af DBU’s Bestyrelses beslutning om at suspendere nedrykningen fra Danmarksserien i 2019/2020-sæsonen og Divisionsforeningens beslutning om kun at sende to hold ned fra 2. division i stedet for de oprindelige fem.
Turneringsstrukturen for Danmarksserien
Modellen for Danmarksserien ser således ud:
- Ligelig fordeling af de 44 hold med 22 på hver side af Storebælt (uagtet at den endelige geografiske fordeling måtte være 23 hold og 21 hold)
- Fire puljer á 11 hold
- Holdene møder hinanden ude og hjemme i grundspillet - 20 kampe fordelt på 22 runder
- Nr. 1 til 4 efter grundspillet samles i to puljer med otte hold i hver (pulje 1 og 2 + pulje 3 og 4), hvor holdene spiller ude og hjemme mod de fire hold fra den modsatte pulje = otte kampe. Holdene tager alle optjente point og målscore med over i slutspillet.
- Der rykker to hold op fra hver pulje = fire oprykkere
- Nr. 5 til 11 efter grundspillet samles i to puljer med 14 hold i hver (pulje 1 og 2 + pulje 3 og 4), hvor holdene møder holdene fra den modsatte pulje én gang = syv kampe (topholdene får én ekstra hjemmekamp). Holdene tager alle optjente point og målscore med over i slutspillet.
- De 16 nedrykkere fordeles afhængigt af den geografiske placering hos de otte nedrykkere fra 2. division
Dermed er der fra sæson 2021/2022 igen er 40 hold fordelt med 20 hold på hver sin side af Storebælt. Optimalt set sker dette med otte nedrykkere i øst og otte i vest – alternativt op til 11 nedrykkere øst/vest og 5 øst/vest.
Turneringsstrukturen for kvindernes 1. division
Kvinde 1. division afvikles lige som Danmarksserien med fire hold mere end normalt i den kommende sæson.
Strukturen for kvinde 1. division i 2020/2021 ser ud som følger:
Strukturen for kvinde 1. division i 2020/2021 ser ud som følger:
- 20 hold inddeles i fire puljer á fem hold.
- Holdene møder hinanden to gange, hjemme og ude, hvilket giver otte kampe fordelt på ti runder. Herefter dannes henholdsvis to rækker med fire hold (grundspil oprykning, øst og vest). Nr. 1 og 2 i denne række (i alt fire hold) rykker op i forårets kvalifikationsspil om to pladser i Gjensidige Kvindeliga.
- Med de resterende 12 hold dannes to rækker (grundspil nedrykning øst og vest) med seks hold i hver af holdene fra nr. 3 til 5 i de to geografiske puljer. I 1. division øst og vest spilles der om point til forårets nedrykningsspil. Holdene spiller 2 gange, ude og hjemme, mod de hold fra den modsatte pulje, mens resultaterne mod holdene fra samme pulje tages med videre i den nye turnering.
- Sammen med de fire hold, der ikke kvalificerede sig fra grundspil oprykning, øst og vest, samles de 16 hold i to puljer og spiller for at undgå nedrykning til Kvindeserien.
- De fire nederste hold i hver pulje rykker ned i Kvindeserien og erstattes af i alt fire oprykkere fra Kvindeserien (2 fra Øst og 2 fra Vest)
Dermed vil der igen fra sæsonen 2021/2022 være 16 hold i kvinde 1. division