EM-slutrunde hjemme fra sofaen
I weekenden skal Ali Omari og Rune Lensfeldt repræsentere de rød-hvide farver for første gang ved en slutrunde. Det sker ved eEURO 2020 i Pro Evolution Soccer, hvor Danmark er i gruppe med Tyrkiet, Serbien og Italien.
Ali Omari og Rune Lensfeldt. Det er navnene på to landsholdsspillere. Det er måske ikke navne, der for mange danskere er velkendte, men ikke desto mindre skal de to repræsentere Danmark ved et europamesterskab. Europamesterskabet spilles på den virtuelle grønsvær i PES, der er en forkortelse for PlayStation-spillet Pro Evolution Soccer.
Ali Omari er 28 år og bor i Horsens, mens hans landsholdspartner, 37-årige Rune Lensfeldt, til daglig er bosat på Frederiksberg. Fra hver sin del af Danmark har de med glidende tacklinger, store redninger og vigtige mål kvalificeret Danmark til vores første PES-slutrunde nogensinde.
Kærligheden til spillet
Fodbold på græs. Fodbold på skærmen. Fodbold i blodet. For begge landsholdsspillerne har interessen for fodbold altid været der. Rune Lensfeldt, der er opvokset i Svendborg, har altid haft fodbold tæt inde på livet:
”Jeg har altid spillet fodbold sammen med mine venner, og jeg synes, det er sjovt at spille fodbold på computer – ligesom i virkeligheden. Og nu spiller jeg ikke rigtig fodbold mere, så jeg måtte finde på noget andet. Så det blev så computerfodbold,” fortæller Rune, hvorefter han uddyber:
”Jeg tror næsten, at jeg har spillet alle fodboldspil, der findes. Jeg elsker fodbold, så det er derfor.”
Ali Omari, der oprindeligt er fra Bagdad, hovedstaden i Irak, stiftede også bekendtskab med fodbold på spillekonsollen tidligt. Det var hans nærmeste, der inspirerede ham til at spille:
”Jeg var syv år i 1998, da jeg først opdagede spillet [PES, red.]. Det var mine brødre, der introducerede mig til spillet. Mange af mine venner spillede det og især mine brødre, så det var dem, der fik mig til at spille det. De gik meget op i det,” forklarer Ali.
Og kærligheden for spillet er ikke blevet mindre for Ali med årene:
”Jeg har altid godt kunnet lide spillet. Jeg synes, at for hvert år det er kommet ud, så er det blevet bedre og bedre. Jeg har det i blodet.”
Et stærkt makkerskab
Når man skal mestre disciplinen i at kunne kontrollere 11 spillere med hurtige fingerbevægelser på kryds, cirkel, firkant og trekant kræver det meget træning. Alt fra din reaktionsevne, koordinering og taktiske snilde bliver sat på prøve i løbet af de 90 virtuelle minutter. Det er flere dimensioner af spillet, der skal gå op i en højere enhed på én gang, hvis man skal kunne begå sig på højeste niveau. Derfor er det også vigtigt, at der i et makkerskab er godt et samarbejde:
”Vi har et rigtig godt teamwork, hvor vi forstår hinanden. Vi er gode til at støtte hinanden før og efter kampene. Rune er en rigtig god spiller. En fantastisk spiller,” fortæller Ali.
Ligesom når Herrelandsholdet og Kvindelandsholdet brager sammen med andre, stærke nationer, kræver det en god taktik. Og særligt for PES-landsholdet er det, at de selv lægger taktikken fra kamp til kamp, da de på nuværende tidspunkt ikke har en landstræner tilknyttet. Derfor har Rune taget den strategiske taktstok, når de rød-hvide farver skal forsvares.
”Jeg tror, at jeg prøver at lægge lidt taktik ud fra, hvordan Ali og jeg spiller, og ligesom give Ali plads til at udfolde sig. Ali er en god medspiller, og så er han bare en rigtig, rigtig god PES-spiller. Så det er en fornøjelse at være på hold med ham,” forklarer Rune.
”Det kan da ikke passe, at du er på landsholdet”
Når man bliver udtaget til landsholdet, vil det normalt ikke gå ubemærket hen. Men de to danske spillere er gået under radaren for de fleste. Selv deres nærmeste.
”Der er faktisk ikke så mange venner, der ved det. Jeg har en ven, der støtter mig meget, og ellers støtter min familie mig rigtig meget. Dengang jeg kom hjem sidste gang fra playoff, der var de alle sammen glade, krammede mig, og de var stolte over, at jeg kom videre til eEURO,” fortæller Ali.
Rune er heller ikke sikker på, om familien har helt styr på alle detaljer ved esport og PES:
”De forstår ikke rigtig, hvad det er for noget, det her spil og landsholdet. ’Jamen, det kan da ikke passe, at du er på landsholdet,’ siger min familie. Men min moster forstår det lidt, og hun synes, at det er ret sejt. Det samme gør nogle af mine venner. Men det er ikke rigtig noget, der fylder så meget i min familie,” forklarer Rune.
Virtuel gentagelse af triumfen i 1992?
Selvom det er gået nogle af de nærmeste i Ali og Runes omgangskreds forbi, at de er landsholdsspillere, så venter der en slutrunde for Danmark lige rundt om hjørnet. De er kommet i en svær gruppe mod Tyrkiet, Serbien og Italien, hvor de skal præstere på topniveau for at avancere til de afgørende knock-out-kampe.
Italien er modstanderen i den første kamp, der spilles lørdag klokken 13.15.
”Det er en svær gruppe, men det er kun de stærkeste hold, der er tilbage. Men altså jeg vil sige, at vi skal bare tro på os selv hele vejen,” fortæller Ali.
Og samme optimisme finder man også hos Rune forud for turneringen, selvom han har stor respekt for modstanderne, som kan volde de danske drenge en del udfordringer:
”Det er ikke helt utænkeligt, at vi faktisk kan gå videre. Men Serbien og Italien er rigtig gode, og Tyrkiet er også gode, så det bliver svært. Men jeg tror på det,” siger Rune.
Uanset resultatet mod italienerne i første kamp, så skal de to danskere i ilden igen kort efter samme dag, og her skal deres videre EM-skæbne afgøres. Hvis de danske drenge formår at gå videre fra puljen lørdag, så er det tid til knald-eller-fald-kampene søndag. Og hvis man spørger Ali, om de har en reel chance for at gå hele vejen, er svaret:
”Selvfølgelig, vi skal bare tro på det. Som min bror plejer at sige: ’Den, jeg spiller mod, har ti fingre, og jeg har ti fingre.’ Så det handler bare om, hvor meget vi tror på det, og hvor meget vi træner til det og gør os klar til det. Så vi tror på det 100 procent,” slutter Ali med et smil.