Nyt licenssystem skal styrke talentudvikling i pigefodbold
Talentudviklingen i dansk pige- og kvindefodbold skal være endnu bedre. Licensklubberne bliver fremover stillet overfor højere krav og vil blive tildelt et antal stjerner på baggrund af kvaliteten i deres talentudviklingsmiljø.
Kvindelandsholdet spillede sig i efteråret på suveræn vis til EM 2022 i England, hvor de skal kæmpe om medaljer mod de bedste af de bedste. Men det er ikke kun på A-landsholdsniveau, at dansk pige- og kvindefodbold sigter mod stjernerne.
For at følge med den positive udvikling og bevare vores plads blandt Europas bedste, skal vi blive endnu bedre til at talentudvikle på pigesiden. Derfor indfører DBU et nyt stjernebaseret licenssystem fra sæsonen 2021/2022, der simpelt og transparent rangerer licensansøgerklubberne ud fra, hvor gode deres talentudviklingsmiljøer er.
”Jeg er glad for, at det nye system kommer. Vi oplever en stærk fremdrift i pige- og kvindefodbolden i øjeblikket, og den skal vi udnytte. Klubberne ønsker at blive bedre til at talentudvikle og skabe stærkere miljøer for de mange piger, der spiller fodbold. Det nye system skærper kravene til klubberne og giver større incitament til at blive bedre til at talentudvikle,” siger Lars Søndergaard, talentudviklingchef for piger og landstræner for Kvindelandsholdet.
Stjerne-licenssystemet indebærer en række nye krav, der skal løfte talentudviklingsmiljøerne i klubberne. Der stilles blandt andet krav om, at klubberne skal have minimum én halvtidsansættelse i ungdomsafdelingen for at skabe mere professionelle miljøer.
Mette Bach Kjær, der er formand for DBU’s kvindeeliteudvalg, glæder sig over det nye licenssystem:
”Det nye licenssystem kommer som et udtryk for den stærkt positive udvikling, som dansk pige- og kvindefodbold er inde i. Men vi skal i endnu flere klubber skabe de bedst mulige talentudviklingsmiljøer og dermed give så mange piger som muligt de bedste forudsætninger for at lære og udvikle sig. Derfor stiller vi med det her nye licenssystem større krav til klubberne og gør det samtidig mere gennemskueligt for licensklubberne at se, hvor de står i forhold til andre klubber, og hvor de skal forbedre sig,” siger Mette Bach Kjær.
Kvaliteten af klubbernes talentudviklingsmiljøer vurderes på et auditeringsbesøg. Her vurderes klubberne på en række områder som strategi, organisering, holdudvikling, individuel udvikling og faciliteter. Herefter tildeles den pågældende klub 1-3 stjerner (hele og halve) baseret på, hvordan de scorer på de forskellige parametre, samt hvorvidt klubben efterlever en række objektive minimumskrav.
Med licenssystemet ønsker DBU desuden, at der oprettes en landsdækkende U16-række med op til 16 hold. Turneringen skal være med til at skabe bedre matchning og udvikling for de dygtigste pigespillere i Danmark. En landsdækkende U16-række skal endeligt godkendes i de enkelte lokalunioner henover de kommende måneder.
DBU ønsker samtidig, at der skabes så mange gode talentudviklingsmiljøer som muligt. Derfor fjernes det hidtidige loft over antallet af licensklubber. Dermed har alle klubber, der strategisk og ressourcemæssigt prioriterer talentudvikling for piger mulighed for at blive en del af det nye licenssystem.
DBU oplever stor interesse fra klubberne i at blive en del af det nye licenssystem. Ud over de nuværende 13 licensklubber har hele seks nye klubber tilkendegivet, at de ønsker at søge om licens til sæsonen 2021/2022. De seks klubber er:
- Ballerup-Skovlunde Fodbold (BSF)
- Dalum/Næsby
- Greve Fodbold
- FC Horsens
- HB Køge
- Sundby Boldklub
Alle 19 klubber skal søge om licens ved ansøgningsfristen den 6. april 2021, hvorefter DBU gennemgår ansøgningerne og tildeler eller giver afslag på licens til den kommende sæson.