Qatar-kritik fra de nordiske lande på FIFA-kongres
Fredag blev der afholdt FIFA-kongres, og de seks nordiske fodboldforbund lagde i den forbindelse endnu engang pres på FIFA for at forbedre menneskerettighederne i Qatar frem mod VM i 2022.
I dag var alle FIFA’s 211 medlemslande samlet på den årlige kongres, som i år foregik virtuelt på grund af covid-19.
Forud for fredagens kongres sendte de seks nordiske fodboldforbund (Danmark, Finland, Færøerne, Island, Norge og Sverige) en fælles kritik af menneskerettighedsforholdene i Qatar forud for næste års VM-slutrunde med ønsker og krav om uvildige undersøgelser af dødsfald, om total implementering af reformer og om fri adgang for presse og menneskerettighedsorganisationer til landet.
Og på kongressen påpegede de seks nordiske fodboldforbund igen kritikken over for FIFA-præsident Gianni Infantino og de øvrige medlemslande af FIFA. Det var præsidenten for det finske fodboldforbund, Ari Lahti, der talte på vegne af de nordiske forbund:
”Forholdene er nødt til at blive forbedret. Det er ikke bare et problem for FIFA, Qatar eller de nordiske fodboldforbund. Det er en problematik af største betydning for fodboldsammenslutningen over hele kloden, da vores smukke sport skal være den ansvarlige sport og bevise, at skuepladsen for de største drømme også kan være scenen for menneskerettigheder, respekt og antidiskrimination.”
”Vi har presset på i forhold til spørgsmålet om menneskerettigheder og arbejderes rettigheder – ikke for at pege fingre, men som en vidnesbyrd om vores faste vilje til at tage ansvar for det smukke spil, der er elsket på tværs af kontinenter, generationer og køn.”
Ari Lahti påpegede også, at når han siger ”vi”, så er det med en forventning om, at det er alle i FIFA, som har et ønske om at forbedre forholdene.
FIFA’s præsident Gianni Infantino forholdt sig til problematikken omkring VM i Qatar, og han anerkender, at debatten omkring emnet er blevet intensiveret siden den seneste landsholdssamling i marts.
”Siden 2016 har menneskerettighederne været en topprioritet for os, og vi har opnået fremskridt. Men der er stadig er ting, som kan og skal forbedres. VM i Qatar næste år bliver den bedste turnering nogensinde, og den vil efterlade en varig social forandring i landet og regionen. Både under turneringen, men også efterfølgende. Jeg tror, at fodbold har skabt en positiv forandring.”
Til stede på den virtuelle kongres var også DBU’s formand, Jesper Møller, der efter kongressen igen påpeger vigtigheden af fastholde debatten.
”Vi har i fem år arbejdet for at øge den kritiske dialog og skabe forbedringer i Qatar. Vi er derfor glade for at se, at FIFA og andre lande fortsat øger fokus på problematikken. Det er vigtigt at fortsætte det arbejde fremadrettet, så vi kan sikre, at menneskerettighederne bliver forbedret i Qatar frem mod VM-slutrunden næste år,” siger Jesper Møller.
Øvrige tiltag på FIFA-kongressen
På FIFA-kongressen blev det vedtaget, at fordelingen af værtskaber til VM for kvinder skal foregå på samme måde, som det bliver hos mændene. Det vil sige, at det er alle FIFA’s medlemslande, der hver har én stemme i stedet for, at det er en udvalgt komité.
Desuden blev det også vedtaget, at man vil undersøge nærmere, hvilken betydning det vil have at afholde VM for mænd og kvinder hvert andet år i stedet for hvert fjerde år.
Se hele FIFA-kongressen her.
Læs mere om beslutningerne på FIFA-kongressen her.