Dansk talentudvikling skruer op for ambitionerne
En ny talentudviklingsstrategi på skal styrke og løfte den danske talentudvikling yderligere. Det har DBU og Divisionsforeningen netop vedtaget. Målet er fortsat at være rustet til den øgede internationale konkurrence i både klubber og på landshold.
Fundamentet for dansk talentudvikling har aldrig været stærkere – hverken strategisk eller sportsligt.
Og nu skal en ny talentstrategi frem til 2026 sikre, at dansk fodbold også i fremtiden står stærkt i klubberne og på landsholdene.
Den nye talentstrategi på drengesiden bygger videre på de seneste års strategiske indsatser på talentområdet med blandt andet et nyt licenssystem, større fokus på matchning og investeringer målrettet på de danske talentmiljøer.
DBU’s talentchef, Kenneth Heiner-Møller beskriver nøglen til succesfuld talentudvikling som ”videreuddannelse og kompetenceløft af trænere, øvrige ledere og specialister”:
”Det kræver gode trænere og eksperter i vores talentmiljøer, til at assistere spillerne med fortsat at udvikle sig. Der er masser af sund konkurrence mellem vores klubber i Danmark, men for at vi kan fastholde vores konkurrenceevne på det internationale område, skal vi udvikle yderligere på trænerkompetencer i klubberne og de eksperter, der er til rådighed i miljøet. Det skal gøres systematisk, struktureret, målrettet og differentieret, og talentudviklingsstrategien giver denne retning,” siger DBU’s Talent- og udviklingschef, Kenneth Heiner-Møller.
Ifølge Talentchef i Divisionsforeningen, Ole Bjur, er det dog ikke kun talentudviklingsstrategien, men også det grundige arbejde med strategiprocessen, der har været enormt givende for dansk fodbold::
”Vi er blevet endnu skarpere på vores værdier i dansk talentudvikling, på hvad vi er gode til og derfor også hvilken retning, der skal sættes. Vi står derfor på et stærkere fundament de kommende år. Med den nye strategi kan dansk talentudvikling fortsætte sin rejse mod toppen. Dels at investere målrettet ind i kompetenceudvikling og udviklingsmiljøer de kommende år, men også ved at sikre optimale rammer og strukturer.,” siger talentchef i Divisionsforeningen, Ole Bjur.
Kenneth Heiner-Møller og Ole Bjur har sammen med øvrige repræsentanter fra DBU og Divisionsforeningen samt repræsentanter også fra klubber og universitetet siddet i den gruppe, der har udarbejdet den nye talentstrategi for dansk fodbold.
Baggrund: ’Den danske model’ bygger på viden og uddannelse
Grundsøjlerne i den nye strategi bygger på tre nøgleområder:
- Viden. Arbejdet med både ny og eksisterende viden skal sikre en kontinuerlig optimering i de danske talentmiljøer - både akademisk og praktisk. Handlingsparathed og fleksibilitet er nøgleordene i arbejdet med at skabe de bedst mulige udviklingsmiljøer for de danske talenter
- Uddannelse og kompetenceløft. Fodboldfaglige netværk, højtuddannede trænere og specialister udgør fundamentet i at fastholde en høj fodboldfaglighed i arbejdet med de danske talenter. Derfor vil der være indsatser omkring videreuddannelse og kompetenceløft for ressourcepersoner på alle niveauer i talentudviklingen
- Både DBU og Divisionsforeningen har investeret i oprettelsen af to nye performanceenheder. Her spiller både data, analyse og fodboldpsykologi en central rolle i at skabe de bedst mulige betingelser for at kunne præstere som talent. Fokus vil være på at sikre stærke synergier og fælles indsatsområder på tværs af klubber og landshold.
Dyk dybere ned i strategien i dagens podcast fra GameChanger her, hvor Ole Bjur forklarer baggrund, nye tiltag og ikke mindst talentudviklingsstrategiens stærke værdier,