DBU-direktør ønsker flere ændringer i Qatar
De seneste dage har DBU deltaget i en række møder i Qatar sammen med UEFA’s-arbejdsgruppe for menneskerettigheder. Turen har budt på en lang række drøftelser og spørgesessioner med relevante aktører, hvor emner som forbedringer for migrantarbejdere og sikkerhed for LGBT+ personer blev taget op.
”Jo flere lande vi står sammen om at påvirke forholdene i Qatar, desto større chance har vi for at gøre en forskel”
Sådan lyder det fra Jakob Jensen, administrerende direktør i DBU, der i de seneste dage har været i Qatar med UEFA’s-arbejdsgruppe for menneskerettigheder, en gruppe med alle VM-kvalificerede europæiske nationer, Sverige, Norge og UEFA. På turen er det blevet til en lang række af møder med FIFA, Qatars Beskæftigelsesministerium, Supreme Committee, FIFA, menneskerettighedsorganisationer og migrantarbejdere fra forskellige sektorer
”Vi har presset på for at få positiv afklaring om et center for migrantarbejdere, der længe har været drøftet, og som i vores optik vil kunne gøre en positiv forskel før, under og efter VM. Det er vigtigt for os, at forandringerne er vedvarende og ikke rulles tilbage efter VM,” forklarer Jakob Jensen og fortsætter
”Vi har også spurgt til og diskuteret rettighederne for LGBT+ personer blandt andet på baggrund af journalisters afsløringer af, at der var hoteller i Qatar, der ikke ønskede homoseksuelle gæster. Det er helt uacceptabelt. FIFA og Supreme Committee har på møderne givet gode svar om, hvordan der er blevet fulgt op. For man ønsker, at alle skal være velkomne.”
ILO – FN’s arbejdsorganisation – oplyser om nogle af de positive forandringer, der har fundet sted. For eksempel viser tal, at over 300.000 arbejdere i perioden september 2020 til marts 2022 skiftede job. Det tal var i 2019 cirka 18.000. Derudover modtager 280.000 arbejdere nu den lovbestemte minimumsløn. Men der er stadig mange, der endnu ikke får nytte af reformerne på Qatars arbejdsmarked.
”Der er fem måneder til VM. Der skal sættes endnu mere tryk på at få reformerne implementeret til gavn for flere. Det udtrykte vi klart over for flere af de vigtige aktører dernede.”
DBU arbejder også på at lave due diligence på diverse leverandører under VM-slutrunden, med mål om at sikre overholdelse af menneskerettigheder i leverandørkæderne.
Du kan desuden læse UEFA's pressemeddelelse HER.
De deltagende lande var:
Holland, England, Wales, Polen, Frankrig, Danmark, Spanien,
Tyskland, Belgien, Serbien, Schweiz, Portugal, Sverige og Norge.
Der blev holdt møder med:
Qatars Fodboldforbund, Qatars Beskæftigelsesministerium, FIFA, migrantarbejdere fra forskellige sektorer, Supreme Committee for Delivery and Legacy, Qatar 2022, Hospitality sektorens arbejdsgruppe (repræsentanter for fem store hotelkæder i Qatar), Qatars Nationale Menneskerettighedskomite, Center for Sport og Menneskerettigheder, Institut for Menneskerettigheder og Business, ILO.