Konference sætter fokus på biologisk sent udviklede talenter
I dag inviterer DBU til ’Future’-konference. Målet er at blive klogere på, hvordan forskellen i unge spilleres fysik ikke står i vejen for deres udvikling som fodboldspiller.
Mikkel Damsgaard, Elias Jelert og Jesper Lindstrøm. Alle tre spillere har i dag været inde omkring det danske Herrelandshold, men at de skulle ende med at løbe ind på den helt store scene, lå ikke nødvendigvis i kortene. Som unge spillere var de mindre end holdkammeraterne. Den fysiske forskel, der kan være blandt unge spillere, kan have store konsekvenser for talenterne, viser forskning.
Derfor sætter DBU i dag fokus på emnet med eksperter fra både ind- og udland ved en konference i Holbæk Sportsby.
”Biologiske forskelle er midlertidige og udjævnes senere, men det har betydning for spillernes forudsætninger for at kunne præstere på banen i deres ungdomsår, hvor de vokser forskudt af hinanden. Vi ønsker at skabe lige muligheder for alle, uanset hvornår deres vækstspurt indtræder,” siger Rasmus Porse, der er projektleder på projektet ’Relativ VækstEffekt’
Lige muligheder for alle spillere
Unge på samme årgang kan være hele fem år fra hinanden i den fysiske udvikling, viser undersøgelser. Skal de biologiske forskelle få en mindre betydning for talentudviklingen, skal der arbejdes på at skabe nogle andre rammer for spillerne.
”Som forbund arbejder vi hele tiden på at finde en vej for alle fodboldspillere. Det er væsentligt, at vi ikke misser de talentfulde spillere, som vokser senere end andre, hvis vi som nation kontinuerligt skal være konkurrencedygtige med de helt store nationer på seniorniveau. Det sker, at spillere bliver valgt fra, fordi de fysisk er overmatchet. Den form for frasortering skal vi undgå ved at skabe nogle muligheder, hvor de midlertidige biologiske forskelle ikke bliver en hæmsko,” siger talent- og udviklingschef i DBU, Kenneth Heiner-Møller.
Flere af de sent udviklede talenter ender i dag på Future-landsholdet og Future-talentcentre, hvor de bliver matchet jævnbyrdigt med andre unge spillere, der ligesom dem oplever senere vækstspurt.
Læs mere om projektet 'Relativ VækstEffekt' her