Susanne Augustesen
De danske kvinder, som i 1971 vandt verdensmesterskabet i fodbold, blev efter hjemkomsten fra Mexico i en kort nationalistisk opblussen fejret med pandekager på Københavns Rådhus og interviews med legendariske Gunnar NU Hansen i Statsradiofonien. Men de blev hurtigt gemt og til dels glemt – med en enkelt undtagelse.
Susanne »Susy« Augustesen var 15 år og skoleelev i Holbæk, da hun indskrev sit navn med flammeskrift på himlen over Estadio Azteca i Mexico City. Hun lavede samtlige tre mål, da Danmark vandt 3-0 over værtsnationen i finalen i overværelse af 110.000 tilskuere.
Dengang havde hverken FIFA, UEFA eller DBU anerkendt fodbold for kvinder og piger.
Nogen betegner bevægelsen på fodboldbanen som den smukkeste del af historien om kvindebevægelsen i Danmark. Ingen bane var mere hellig for en mand. Kvinder fik stemmeret i 1920; de har indtaget arbejdsmarkedet; og de udnævnes til chefer. Men hvis de mestrer fodbold, opnår de meget mere end ligestilling – nemlig respekt.
Det begyndte i Danmark med en opvisningskamp i efteråret 1959, da en gruppe håndboldspillende kvinder udfordrede kvinder ansat på Forlaget Aller i Valby. Det blev starten på Femina, som Aller sponsorerede med støvler og spilledragter. De nåede i 1968 frem til finalen om det uofficielle Europamesterskab for landshold, hvor de tabte til Italien. Året efter rejste de igen til Italien for at deltage i det uofficielle verdensmesterskab, hvor de med to politiske flygtninge fra Tjekkoslovakiet på holdet besejrede Vesttyskland og England samt i finalen Italien 2-0 i overværelse af 65.000 tilskuere på Stadio Comunale i Torino.
Triumfen i Mexico to år senere vakte endnu større opsigt og fik DBU til at åbne døren for pigerne i 1972. Trods tilskuerinteressen var FIFA og UEFA lidt længere om at byde dem velkommen i familien. Flere italienske klubber ville gerne skrive kontrakt med Susanne Augustesen straks efter VM-slutrunden i Mexico, men hun var enig med sine forældre om, at hun først skulle til udlandet, når hun var fyldt 18 år.
I 1974, da Danmark spillede sin første officielle landskamp, var Susanne Augustesen på ynglinge-landsholdet i håndbold og blev udtaget til bruttogruppen til A-landsholdet, som skulle spille om verdensmesterskabet i Rusland. Men hun valgte fodbolden og et tilbud fra Italien, hvor hun i løbet af 21 år vandt det nationale mesterskab seks gange og Coppa Italia to gange. Hun blev topscorer i Serie A otte gange og lavede over 600 mål. Men hun blev aldrig kaldt hjem til landsholdet.
Susanne Augustesen og Lone Smidt Nielsen, som i 1985-86 var holdkammerater i ACF Trani 80 i den italienske Serie A, har på hver deres måde sat deres fodboldstøvleaftryk i historien om kvinder i sporten, og de har alle bidraget til, at DBU i dag har omkring 63.000 piger og kvinder, som spiller fodbold, og ambitioner om at øge antallet til 135.000 i 2025.
Optaget i Fodboldens Hall of Fame i 2017.
Født 10. maj 1956 i Holbæk
Klubber: Holbæk B&I • ASD Bologna Calcio Femminile • Gamma 3 Padova • ACF Diadora Valdobbiabene • AC Femminile Conegliano • S.S. Lazio Calcio Femminile • Cagliari Flase • Alaska Lecce • AFC Trani 80 • Modena • Il Delfino Cagliari
7 uofficielle landskampe